Har du blivit ”ghostad”? Så här ska du komma igenom det

Vi är inne i november och halloween må vara förbi. Trots det är du aldrig säker från spökfasoner – förmodligen har du hört uttrycket att bli ”ghostad”.

Vad gör du när personen som du trodde att du hade en framtid med verkar ha fallit av jordens yta? Alexandra Rejsmar ger tips på fyra sätt att ta dig igenom det.

Vad gör du när personen som du trodde att du hade en framtid med verkar ha fallit av jordens yta? Alexandra Rejsmar ger tips på fyra sätt att ta dig igenom det.

Foto: Joakim Blomqvist

Krönika2023-11-25 20:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns få saker som skapar så mycket huvudvärk som att bli ghostad, alltså när någon gör slut utan att berätta det och inte längre svarar på samtal och meddelanden. När du inser faktum är det knappast snälla saker du tänker om "spöket" bakom värken.

Så vad gör du när personen du trodde du hade en framtid med verkar fallit av jordens yta? Här är fyra sätt att ta dig igenom det. 

1. Observera i stället för att reagera
Du är förmodligen både ledsen, förvirrad och heligt förbannad. Det hade varit så enkelt att slänga iväg en syrlig kommentar. Innan du gör det är det bäst att ta ett djupt andetag. Ilska är något du straffar dig själv med för något som någon annan gjort. I stället för att spamma föremålet för din hjärtesorg behöver du ägna dig åt att reparera skadorna som personen har åsamkat dig. Våga observera dina känslor och stanna i dem. För att nå acceptans behöver du ta dig igenom de andra stadierna av förlust som förvirring, sorg och ilska. Kanske har du redan skrivit ett sista meddelande av omsorg där du undrar om spöket är okej? Låt dig själv förbli den personen.

2. Försök känna empati med spöket
Kanske är ghosting det enda personen i fråga kan? Att hen aldrig har fått verktyg nog att kommunicera eller rent av saknar förståelse för hur det kan skada. Tack gode gud för att du besitter dessa kvaliteter. Ännu större är du för att du kan känna medlidande med någon som har fått dig att må skit. Att du blir ghostad säger ingenting om dig. Genom att placera skulden hos rätt person och samtidigt känna för personen kommer att skapa sinnesfrid hos dig. Förr eller senare.

3. Det är bara tungt om du bär det
Att promenera runt med en ryggsäck full av sten kommer förr eller senare trötta ut dig. Både fysiskt och mentalt. Den där ryggsäcken är det dags att göra sig av med. Tillåt dig att känna dina känslor, häll ut stenarna på golvet och titta på dem. Men ta inte med dig dem överallt. Låt dem vara en påminnelse om hur du tagit dig igenom en tuff period.

4. Lita på processen
Livet har sin gång och det finns alltid något att lära. Att våga se tillbaka på en relation med värme, trots ett dåligt avslut, är en styrka. Den här relationen har fått dig att lära känna dig själv på ett nytt plan. Den här personen i fråga var inte den rätte för dig. Men kommer alltid att vara ett kapitel i din historia. Alla kapitel fyller en funktion för det lyckliga slutet!