Är idrotts- och kulturfolk extra korkade?

Jag är på väg att bli en riktig gnällkärring. Går och muttrar och skakar på skallen åt alla möjliga obegripligheter just nu.

Krönika2020-10-14 20:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tusentals kan strosa omkring och shoppa i gallerior, men 500 får inte gå på ett kultur- eller idrottsevenemang i en arena som normalt tar 50 000.

257 kan trängas på en strand, men om 57 sitter på varsin väl avgränsad plats i en biograf är det ajabaja.

150 kan äta på en restaurang, men om 1 spelar gitarr i ett hörn av den bommas stället igen.

Svensk coronastrategi bygger på sunt förnuft, att vi tar ansvar och gör vad vi kan för att förhindra smittspridning, men tydligen anses både idrotts- och kulturintresserade, samt de evenemangens arrangörer, vara dummare än andra.

 Jag begriper verkligen inte hur regeringen tänker.

Jag avskyr att bli lurad, men blir det varje gång jag handlar. Har du märkt hur kaffepaketens innehåll minskat från 500 gram till 450? Hur Slotts Originalsenap gått från 490 till 450 gram? Hur Zeta visserligen har kvar sin enlitersflaska, men också lanserat en ny med obegripliga 0,9 liter? 

Hur Icas kaffefilter som tidigare innehåll 200 stycken nu innehåller 100, men till samma pris? 100 procents prisökning alltså. Det handlar om krympflation. Vi betalar samma pris – eller ett högre! – men får mindre för pengarna eftersom innehållet minskat på ett sätt som är omöjligt för ögat att upptäcka. Ett i-landsproblem förvisso, men det gör mig lite grinig.

Fjärrstyrda tvättmaskiner, bilar som kan fickparkera, självdoserande diskmaskiner och fan och hans moster. Finesserna är numera så många, och manöverpanelerna så överbelamrade, att man inte hittar det självklara.

Elfelen på bilar har exploderat och kan bara åtgärdas på märkesverkstad. Motorn ser ut som en svart ointaglig frysbox.

Gubbens bil har ett hyss som är rena trafikfaran och den elingenjör som kopplade ihop tåtarna i den kan omöjligt ha varit nykter. 

När man färdas i godan ro, kontemplerande över livets irrvägar i en bil vars motorljud är ett svagt sus, brakar plötsligt radions P2 igång på hög volym. Alltid P2, trots att vi aldrig lyssnar på den och trots att vi inte rört displayen.

Undrar om försäkringsbolaget skulle godta följande förklaring till varför man for in i mitträcket och rev sönder kärrans hela vänstersida:

Bästa försäkringshandläggare! Skadan på fordonet uppkom då Beethovens "Ödessymfonin" utan minsta förvarning dundrade ut ur bilens avancerade ljudsystem, som påstås "återskapa de akustiska effekterna i ett konserthus." Jag höll på att skita knäck helt enkelt.