Arma karl, hur står han egentligen ut?

Jag förstår faktiskt inte hur tuppen Bert står ut med att vara omgiven av åtta extremt lättkränkta och ältande hönor dagarna i ända.

Krönika2020-10-07 20:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur många höns man får ha i tätbebyggt område varierar från kommun till kommun, men snittet ligger på fem-sex stycken. Av hänsyn till grannarna får man dock inte få ha tupp i tätbebyggt område.

De som bestämt detta vet inte vad de snackar om, vill jag påstå.

En normal tupp gal visserligen då och då under en dag, inte bara för att signalera att en ny dag gryr utan för att markera sitt revir. Det här är mitt område och damerna mina, bara så ni vet.

Men galandet, såvida det inte är en ungtupp i målbrottet, är rena melodiösa skönsången i jämförelse med en uppretad, försmådd eller allmänt sur hönas enerverande och entoniga kackel.

Och kacklar, det gör dessa lättkränkta dramaqueens för minsta lilla. Så som:

Jag ska lägga ett ägg, men favoritredet är upptaget av Butter-Berta. Jag tänker inte lägga mitt ägg i något av de andra redena. Om hon inte flyttar sig lägger jag mig ovanpå henne och lägger ägg i skallen på henne.

Här ligger man och värper i godan ro och så kommer Tjock-Berta, fet som en gödgris, och lägger sig PÅ mig så jag tappar andan. Var finns en diskrimineringsombudshen?

Jag har lagt ett ägg nu. Hear! Hear! Hear! 

Blondin-Berta gick ut före mig genom luckan. Det ska hon ge fan i för jag var i den här hönsgården först.

Möss-Berta har blivit stöddig sedan hon fick kycklingar och sitter bredvid tuppen när vi ska sova. Med hallå, det är jag som är Chefs-Berta och alltid suttit där. Alltid!

Alla andra är i hönsgård två, men jag har glömt var luckan dit ut är. Ja men, hjälp mig då!

Smart-Berta drog sista spagettibiten ur min mun. Bitch!

Tuppen Bert är tålmodig, men ibland rinner bägaren över även för honom. Han springer till den kacklande hönan (de kan klaga högljutt i 10–20 minuter), stampar hårt med fötterna i marken och springer runt henne ett par varv. Det betyder "måttet är rågat! Tig, hen!"

Det är för övrigt exakt samma beteende han uppvisar om en höna efter parning dristar sig till att ruska på kroppen. Bert tycker inte om att någon så oförblommerat visar sin avsmak för hans belägringar.

Alltså: Det är lugnare med tupp än utan. Jag vet, för jag har provat. Han varnar för rovdjur och tar hand om tjafset, och det är inte lite de hormonstinna damerna hetsar upp sig över en normal dag där i äggfabriken. 

Få ordspråk har så mycket bäring som "kackel i hönsgården" och "att göra en höna av en fjäder".

Blandade arbetsplatser är bäst.