Äta bullar för att motverka cancer? Nej tack

Vi badar i socker, fast vi inte vill. Nära 40 kilo per person och år får vi i oss. En del medvetet, men mycket omedvetet.

Krönika2020-10-21 20:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att det dignar av socker i godis, läsk, sylt och bakverk vet vi. 

Men att det proppas in socker som smakförbättrare och utfyllnad i vanlig mat vet inte alla. Frukostmaten har flest fiender, med sina flingor lika osunda som småkakor, söta fruktyoghurtar och oboy. 

Men även vanliga livsmedel som skinka, leverpastej och korv spetsas med socker. 

Sill ska vi inte tala om. Det är en sockerbomb som kan innehålla 20 procent socker.

Likadant med den "nyttiga" blodpuddingen.

Grillad kyckling lanseras som bra mat, men har ofta mängder av socker i kryddblandningen. Även fryst, obehandlad, kyckling kan innehålla socker!

Senap kan ha så mycket som 43 g socker per 100 milliliter.

Och fredagsmysets tacomix består inte bara av mexikanska kryddor, utan också av 22 procent – alltså drygt en femtedel – socker.

Livsmedelsindustrin har visserligen börjat sockersanera sina produkter så att vi exempelvis numera kan köpa både sockerfri ketchup och chilisås. Ändå kostar fetman och dess följdsjukdomar 70 miljarder varje år i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

Kärt barn har många namn. Det vita giftet likaså. I livsmedlens innehållsförteckningar kan sockret heta saker som sackaros, glukos, fruktos, laktos, maltos, dextros, invertsocker, honung, HFCS (high fructose corn syrup), isoglykos, galaktos, sirap, glukossirap, fruktossirap, stärkelsesirap, majssirap, maltodextrin, frukt-, mjölk, farin-, flor-, pärl-, vanilj, rå- och muscovadosocker.

Kopplingen mellan socker, fetma, högt insulin och cancer är numera rätt oomtvistad. Att då se Cancerförbundets Rosa bandet-kampanj lansera bullar som något närmast hälsobringande skaver rejält.

Under hela oktober och i en gigantisk reklamkampanj ses godis, choklad och bakverk omslingrade av det rosa bandet och vi uppmanas "fika för en god sak", "skicka ett Bullogram till någon du tycker om", "bulla upp för livet", "swisha en livsviktig fika". Allt för att uppmärksamma kampen mot bröstcancer. Hur otidsenlig kan man vara?

Insulinhöjande bullkalas är en riktigt dålig idé för att stävja cancer. Vi är allaredan mer eller mindre sockerberoende hela bunten och behöver inte många miljoner extra kanelbullar med rosa kristyr. Eller Kanelbullens dag då vi äter över åtta miljoner bullar bara den enda dagen.

Gör något gott utan att ta omvägen via bullar och snask. Swisha Cancerfonden direkt istället på 9019514.