Behövs det en padelhall per invånare?

Tillbaka i selen värmer jag upp med en sommarspaning.

Behovet av nya padelhallar verkar vara långt ifrån uppfyllt.

Behovet av nya padelhallar verkar vara långt ifrån uppfyllt.

Foto: Hubert Elming

Krönika2021-08-04 20:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Rutor. Församlade män slipper i år att se ut som ett marknadstorg för kökshanddukar. I flera år har rutiga herrskjortor varit allenarådande. Små rutor och stora rutor. Nu får de ha blommor, palmer och annat "busigt". Bra. Hawaistuk är roligare än exceltabeller.

Fordon 1. Man ser inte skogen för alla träd och man ser inte trottoaren för alla övergivna elsparkcyklar. Det som lanserades som ett miljövänligt transportmedel i tiden blev en sommarplåga. Och med tanke på vilka som nyttjar dem, unga som annars skulle ha gått eller cyklat, så lutar trenden mer åt att bli ett folkhälsobekymmer.

Fordon 2. Snart sagt varje barn och vuxen har en SUP-bräda med sig till stranden. Att stå på och paddlandes ta sig fram. Jag har nog aldrig fnissat så mycket som denna sommar, när jag bakom mina solglasögon har följt medelålders gubbars och tanters vingliga Bambifärd mot det oundvikliga magplasket.

Padel. Jag säger inget om denna nya fluga. Någon beskrev sporten som "lika upphetsande som att glo på minigolf", men för den skull kan det ju vara roligt att spela. Det jag undrar är om vi behöver en padelhall per invånare? Byggnaderna är ju skitfula. Vad blir av dem när folk tröttnat. Lagerlokaler för elsparkcyklar och rutiga skjortor?

Barnuppfostran. Små och medelstora barn recenseras och bekräftas numera i realtid. Oavbrutet. Allt de gör är fantastiskt och varje steg dokumenteras. Det är sådant tjatter och såna långa berömmande haranger från vuxenvärlden att de inte får en lugn stund. Arma ungar. Inte konstigt att de behöver psykofarmaka högre upp i åren.

Det unika. Många är trötta på stora kedjors likartade utbud varhelst i världen man befinner sig och söker det genuina och udda. Unga företagare har begripit hur man genom att vara alert på sociala medier kan dra folk till en pyttepizzeria på en avfolkningsort och till ett fik i en skogskoja. Begränsade öppettider skapar bara förväntan – och drar fulla hus. Så smart! Äldre näringsidkare är sämre och har dammiga hemsidor som ända in i juni beskriver julens öppettider. Föregående juls alltså.

Covid. 2021 går till historien som året då Facebook dominerades av överarmar. Alla har velat berätta att "nu har jag tagit första sprutan" och "titta, nu har jag tagit nummer två". Och så en bild på en arm med ett plåster. Jag föreslår att en eventuell tredje dos ges i skinkan för att liva up Facebookflödet lite.

Magsurt. Ops en så gnällig spaning. Fyller man månne 60 i år . . ?