Chefstyperna vi helst vill vara utan

Vilket engagemang! Förra veckan efterfrågade jag era synpunkter på chef- kontra ledarskap. Vi börjar med de dåliga cheferna, så tar vi de bra ledarna veckan därpå.

I dagens krönika berättar ni läsare om cheferna ni helst vill vara utan.

I dagens krönika berättar ni läsare om cheferna ni helst vill vara utan.

Foto: Montage

Krönika2020-03-04 20:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"En dålig chef är konflikträdd, vill vara kompis med alla, har otydlig målsättning och är dålig på återkoppling. Dessutom snål med att ge en favör eller annat vid god prestation."

"Jag hade en som sa 'kvinnor är bra och billig arbetskraft'. Han tänkte inte på att jag även jobbade fackligt. Resten förstår ni nog."

"Jag är kommunanställd och har en patronstyp till chef. Vill bestämma, men har inga som helst ledaregenskaper och är livrädd för vad de egna cheferna ska tycka. Kommer aldrig till skott med någonting." 

Artisten Jimmy Uller skriver: "Jag gick på scenskolan ihop med Jakob Eklund, Helena Bergström och Jan Mybrand. En regissör började vid ett tillfälle kasta klädhängare i huvudet på oss och skrek: 'Ni är kassa allihopa, ni kan aldrig bli skådespelare!'."  

"En dålig chef omger sig med människor han kan styra, lyssnar inte på andras åsikter utan säger: Jag har bestämt följande och det gäller från och med nu."

"Låter ingen fatta ett beslut, förrän det är godkänt av chefen själv. Det resulterar i en försiktig utvecklingskurva och skapar människor som bara gör som de blir tillsagda."

"En riktigt dålig chef skäller ut en anställd inför andra. En ledare skulle aldrig ens tänka tanken."

"Min värsta chef var fruktansvärd sträng och unnade mig aldrig att vara ledig. Till slut blev jag sjuk och gick in i väggen. Chefen var jag själv, som egen företagare." 

"En usel chef är en som först förkastar sina anställdas förslag och sedan presenterar det som sitt eget."

"Min värsta chef var en som använde grovt olaga hot, i syfte att tvinga mig att begå olagliga handlingar."

"Jag hade en som bad mig dra åt helvete. Jag visste inte var det låg så jag gick hem istället. Det blev åtal och förlikning."

"Mina sämsta chefer har alla varit kvinnor. De måste visa sin makt extra mycket och ändrar sällan eller aldrig ett fattat beslut." 

"Jag hade en chef som sa att han skulle vara ledig, men sedan sågs utanför arbetsplatsen (en butik med stora skyltfönster), halvt dold och spionerande."

"Jag hade en mansgris som skällde ut personalen och rättfärdigade sig med orden 'det är sådan jag är'." 

"Ofta handlar det om en entreprenör som är duktig på sitt yrke och startar eget. Företaget växer och helt plötsligt sitter en människa, som kanske inte alls har de sociala förmågor som krävs, med ett personalansvar. Ett delikat dilemma!"