Coronasmittad eller ej, ja vem sjutton vet?

– Har du haft corona? – Vet inte. Du då? – Ingen aning faktiskt.

Hur sjutton ska man kunna veta om man haft covid-19?

Hur sjutton ska man kunna veta om man haft covid-19?

Foto: Mostphotos

Krönika2020-04-08 20:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag tror ovanstående dialog är en av de mest förekommande just nu. Förvirringen om hur detta nyckfulla virus yttrar sig är total. "Symtomen är så spridda att det nästan är omöjligt att säga vem som smittats", enligt smittskyddsläkare Britt Åkerlind.

Först hette det att torrhosta och feber var två säkra tecken.

Sedan fick vi veta att covid-19 också kan yttra sig som en alldeles vanlig influensa. Eller förkylning. Eller pollenallergi.

Därefter kom rapporter om att viruset så att säga kan fastna i näsan, med lukt- och smakbortfall som enda symtom. 

Till råga på allt hörde jag en infektionsläkare säga att det inte är ovanligt att viruset sätter sig i tarmystemet med diarré, men just inga andra symtom, som följd.

Några får lite snuva ett par dagar – andra blir rejält sjuka i tre–fyra veckor, med feber, hosta och andningssvårigheter.

Bland mina vänner, släktingar och kolleger är det detta vi pratar om. Hur tusan ska man veta om man har eller har haft covid-19 när symtomen är så vitt skilda?

Och hur kan man skydda sig när man hos dem som provtagits, och som har covid-19,  funnit så oerhört stora mängder virus (Vetenskapsradion) att det liksom strömmar ur mun och näsa mest hela tiden, och dessutom har jag läst att det eventuellt skulle kunna vara luftburet och inte enbart föras vidare via droppsmitta?

Jag vill veta för jag vill få krama min älskade lilla mamma.

Jag var sjuk vecka 12. I vad har jag ingen aning om, för jag har aldrig upplevt något liknande. Jag hade ont i kroppen, smakbortfall och var extremt trött. Jag kunde nicka till mitt under pågående samtal och sov 18–20 timmar per dygn. Och var dålig i magen. I sju dagar. Ingen hosta, ingen feber, inget halsont, ingen snuva. Inga som helst förkylningssymtom.

Efter en vecka mådde jag bra, men smakbortfallet höll i sig några dagar till. Inte ens rödvin eller kaffe smakade bra. 

Apropå corona fick jag många arga mejl efter krönikan förra veckan, då jag skällde på 70-plussare som struntar i rekommendationer om social distansering.

Men de som höll med var fler, som Alf Larsson:

"Varför är dessa pensionärer så himla korkade att dom måste ut när det är som mest folk ute? Tänker man inte alls? Det är idiotiskt att ta risken att bli smittad eller smitta. Med fullsatta intensivavdelningar blir ju vi gamla bortprioriterade, med all rätt. Hur kan man utsätta sej för detta? Jag blir besviken på mina medmänniskor i samma ålder som är totalt ansvarslösa." 

Glad påsk, alla läsare! Nu håller vi ut! Bättre tider kommer!