Då är journalistiken kanske viktigare än någonsin

Den 10 mars är det ett år sedan Kalmar län fick sitt första konstaterade fall av covid-19. I en rad artiklar kommer vi skildra året som gått, berätta om människor som berörs och skildra hur viruset slagit mot vårt bevakningsområde.

Jenn Hultberg, nyhetschef Vimmerby Tidning.

Jenn Hultberg, nyhetschef Vimmerby Tidning.

Foto: Elin E Elmström

Krönika2021-03-09 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett år har gått sedan första fallet konstaterades i länet. Jag får ibland frågan hur vi på Vimmerby Tidning har drabbats av pandemin som slagit hårt mot så många verksamheter med sin framfart. Jag brukar svara att vi har haft fullt upp sedan pandemin bröt ut i princip. Visst har vi drabbats, men samtidigt har det varit allt annat än stiltje.

För i kriser och vid stora nyhetshändelser vill många ha fakta. Att scrolla flödet i sociala medier, eller själv söka information på flera olika myndighetssidor, är inte tillräckligt när man vill veta vad som händer och sker. När världen, Sverige, Vimmerby och Hultsfred drabbas av en pandemi, vill man veta mer och det är här den riktiga journalistiken kommer i fokus.

Jag minns de där första dagarna, när pandemin snabbt kom allt närmre och snart var ett faktum lokalt på riktigt. Inne på vår tidnings redaktioner gick diskussionerna heta. Vi hade digitala möten varje dag. Vad händer? Vem drabbas och hur? Snabbt var vi igång och började skildra hur coronan drog in över våra bevakningsområden. Vi intervjuade smittskyddsläkare på regionen, vi bevakade näringslivets våndor, krascher och överlevnadstricks. Vi bevakade hur ett lokalt näringsliv mer eller mindre höll andan under Astrid Lindgrens Världs korta öppning och snabba stängning.

Vi har berättat om personliga öden och tragedier men också om mänsklig omtanke och en jäkla kämparglöd. Varje dag i snart ett års tid har vi även direktrapporterat aktuell statistik kring hur pandemin sprider ut sig i våra kommuner, som Region Kalmar presenterar varje dag. Den statistiken servar vi våra läsare med varje dag omkring klockan 11.30, och det kommer vi fortsätta med så länge det behövs.

Vi på redaktionen har behövt vässa oss än en gång. Vara på tårna hela tiden för att kunna rapportera om ett samhälle som fortfarande präglas av osäkerhet. Och jag vill tacka er läsare för ert förtroende för vår rapportering under den här tiden. Tack! Det är för er vi kämpar varje dag för att ni ska få korrekta, relevanta nyheter kring hur pandemin slår mot kommunerna Vimmerby och Hultsfred. Och vi tänker fortsätta kämpa. Har du tips som du tycker vi bör ta upp i vår rapportering? Hör gärna av dig!

Maila mig direkt eller tipsa@vtkp.se