Vimmerby Tidning bevakar på plats i Polen

Vimmerby och Hultsfred är en del av världen. Självklart ska Vimmerby Tidning rapportera om lokala initiativ, som exempelvis Kennys Franssons hjälpsändning. Självklart ska vi följa upp de artiklar vi skrivit om de som har släkt och vänner som är drabbade av kriget. Och det ska vi självklart göra på plats.

Daniel Söderqvist, chefredaktör på Vimmerby Tidning.

Daniel Söderqvist, chefredaktör på Vimmerby Tidning.

Foto: Vimmerby Tidning/Montage

Krönika2022-03-06 20:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den tjugofjärde februari 2022 hände något som få kunde tänka sig var möjligt i vår tid. Ryssland inledde ett fullskaligt krig för att erövra Ukraina. 

Kriget kan inte beskrivas som annat än en mänsklig tragedi. UNHCR rapporterar att över en 1,3 miljoner människor är på flykt i Ukraina. EU har fattat beslut om att aktivera massflyktsdirektivet, det betyder att alla som flyr från Ukraina automatiskt får asyl inom EU under minst ett år, men kan få det förlängt upp till tre år.

Människor runt hela världen har engagerat sig och på så sätt har kriget också kommit till Vimmerby, Hultsfred och Mariannelund. Vimmerby Tidning har rapporterat om människor som bor här, men som har släkt eller vänner i det krigshärjade Ukraina eller i grannlandet Polen som nu tar emot många tiotusentals hjälpsökande.

Vi har berättat om Kenny Fransson från Södra Vi som bestämt sig för att köra ner en buss med förnödenheter, och när artikeln publicerades blev han överöst av andra människor som ville bidra med det de kan. Gun som ville skänka barnkläder. Lotta som letade emballage där det insamlade kunde packas. Något företag stod för drivmedlet.

Vi som bor i Vimmerby, Hultsfred och Mariannelund är en del av världen. Självklart ska Vimmerby Tidning rapportera om bland annat Kennys Franssons hjälpsändning, inte bara att han åker, men också när han kommer fram. Självklart ska vi följa upp de artiklar vi skrivit om de som har släkt och vänner som är drabbade av kriget. Ellinor Mårtensson och Victoria Axelsson, som båda har vänner i Ukraina och som varit i tät kontakt med dem de senaste dagarna.

På söndag eftermiddag lämnar Kenny Franssons Vimmerby för att göra resan ner till gränsen mellan Polen och Ukraina. Vimmerby Tidnings reportrar Sofie Olsson och Jimmy Karlsson sätter sig samtidigt i en redaktionsbil och gör ungefär samma resa. Först till Karlskrona och sedan färjan över till Gdynia och så vidare ner. Deras resa påbörjas natten mellan söndag och måndag.

Rapporteringen kommer ni kunna följa på sajt och i appen där vi bland annat kontinuerligt uppdaterar vår direktrapportering med texter, bilder och TV-inslag. Ni kommer även kunna läsa om bevakningen i papperstidningen.

Sofie Olsson och Jimmy Karlsson kommer vara Vimmerby Tidnings reporterteam på plats i Polen.
Sofie Olsson och Jimmy Karlsson kommer vara Vimmerby Tidnings reporterteam på plats i Polen.