Därför tv-sänder Vimmerby Tidning balen

Ända sedan Vimmerby Tidning kunde berätta att studentbalen blir av, har det ifrågasatts om en studentbal verkligen följer alla pandemiregler. Men efter vår granskning kan vi konstatera att balen är fullt laglig. Alltså vill vi bjuda alla våra prenumeranter på den.

Vimmerby Tidnings chefredaktör Daniel Söderqvist berättar om veckans turer.

Vimmerby Tidnings chefredaktör Daniel Söderqvist berättar om veckans turer.

Foto: Montage

Krönika2021-05-21 18:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I tisdags kunde Vimmerby Tidning rapportera om den glada nyheten att studentbalen i Vimmerby blir av. Balkommittén berättade att alla tillstånd var på plats och allt var organiserat så smittsäkert som det bara är möjligt. Under onsdagen publicerades nyheten i tidningen och samma dag fick Vimmerby Tidning frågan om vi ville sända live från balen, och det ville vi så klart.

Men under onsdagen dök det också upp frågor om allt verkligen var klart, om det kunde stämma att alla tillstånd fanns. Det fanns många frågetecken att räta ut. Och eftersom vår uppgift är att granska och ta reda på vad som är sant och inte, började vi fråga de olika myndigheter som är satta att fungera som tillsynsinstanser. Vi frågade polisen, länsstyrelsen, vi hörde av oss till kommunen, men vi frågade också vad Region Kalmars smittskydd tycker om den bal som planerades till lördagen. Länsstyrelsen tyckte att det var olämpligt, och det tyckte också smittskyddet. Men ingen sa att det är olagligt utifrån pandemilagstiftningen. Den frågan hänvisade de till polisen. Och när polisen slutligen fick frågan svarade de att det inte är en olaglig bal.

Pandemilagarna är snåriga och inte alltid lätta att förstå. Emellanåt kan de också tyckas motsägelsefulla, och det vi noterade under efterforskningarna var att det uppenbarligen finns områden där de olika tillsynsorganen överlappar varandra, men också där ingen av dem når fram. 

Varför då denna idoga efterforskning? Varför detta vändande på varje sten? Därför att det måste bli rätt. Det får inte bli fel. Vimmerby Tidning kan inte live-sända något på sajten som vi vet är olagligt. Nu har vi uttalanden från Länsstyrelsen, Region Kalmar läns smittskydd och polisen att det inte är olagligt, och med det måste vi låta oss nöja. Men det olämpliga i det då, kanske någon undrar? Vad jag förstår så har balkommittén lagt ner ett oerhört jobb på att göra allt så smittsäkert det bara går. Och kan då Vimmerby Tidning göra det möjligt för släkt och vänner att ta del av balen på ett smittsäkert sätt så ska vi naturligtvis göra det.

Med start på lördag klockan 12:00 visar vi 2021 års studentbal. Nästa live-sändning startar klockan 14:00. Efteråt ligger klippen kvar på sajten och går att titta på i efterhand. Varmt välkomna.