Den perfekta stormen

Kön till macken är sjukt lång och når runt ett helt kvarter. När en orkan närmar sig USA och hotar slå sönder allt i sin väg så slutar de vanliga spelreglerna att gälla. Reservdunkar får inte fyllas och redan efter tio liter slår pumpen av för att soppan ska räcka till fler att fly undan stormen. Några minuter senare kommer de sista dropparna ur munstycket, mackens tankar är tomma och polisen tvingas dra vapen för att hindra upplopp.

Foto:

Krönika2012-11-05 05:05
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.


Med flygplan, speciella bilar och radioförsedda bojar följer den amerikanska vädertjänsten hur megastormarna formas ute i Atlanten för att sedan styra in mot kusten. Florida har precis utfärdat undantagstillstånd, vilket betyder att militär kan sättas in för att stoppa plundring och hamstring. Dessutom åker poliser runt och kollar att affärer och mackar inte chockhöjer priserna för att sko sig på den hotande katastrofen, då väntar höga böter.

När CNN:s väderexperter spår att orkanen ska dränka vår stad under fem meter vatten är det dags att packa. Men först ska huset stormsäkras: allt löst förankras, dörrar och fönster spikas igen med plywood. Möblerna bärs upp på övervåningen för att klara den väntade stormfloden.
Allt värdefullt stuvas in i bilen liksom nostalgiprylar och minnen, men också värdepapper och sådant som behövs för att klara vardagen om huset förstörs av vind och vatten.

Motorvägarna enkelriktas och på mindre än sex timmar har miljonstaden tömts. Bilar som hindrar utrymningen knuffas åt sidan av polisbilar med gummikuddar i fronten. Med vår flyktbil fullastad letar vi oss fram på mindre vägar inåt landet. Förhoppningen är att de flesta väljer motorvägarna och att vi därigenom ska ha en större chans att hitta både bensin och tak över huvudet. Medan vi styr mot säkerheten möter vi konvojer av militärfordon, ambulanser och rullande fältsjukhus redo att sättas in. Monsterstormarna är gigantiska, inte bara i kraft utan också i omfång. De täcker ofta hundra mil i diameter och som spinoffeffekt bildas dödliga virvelvindar.

I säkerhet på ett hotell kan vi på avstånd följa TV:s rapportering tills strömmen försvinner och sedan väntar flera dygn av ovisshet. El och telenät är utslagna men med en satellittelefon får jag kontakt med en granne som ridit ut stormen i sitt hus. När han ska berätta om vårt hus står kvar bryts kontakten. Det sista jag hör är: "your house is?" sedan bryts kontakten. Vad menade han? "Your house is gone" eller ?your house is safe?" Det tar flera dygn innan vi får veta att vi den här gången förskonats medan grannstaden fick förödande skador.

Nu väntar veckor utan el och vatten samt med tropiska slagregn och temperaturer runt 35. Ett litet elverk inhandlas för att driva fläktar och kylskåp, reservdunkar fylls med 100 liter bensin till bil och elverk, vattenflaskor och konserver packas in. Vår gamla V70 är nu nedlastad till max. Vi snirklar fram mellan nedblåsta hustak, välta bilar, översvämningar och kolonner av räddningsbilar. Soldater med skarpladdade vapen dirigerar trafiken och patrullerar för att hindra plundring.

En månad senare är spåren av ovädret bortstädade. El och telefoni fungerar och polisen behöver inte längre ingripa för att ordna kön till macken. Det är då CNN rapporterar: "en ny orkan håller på att bildas och har siktet inställt på Florida". En stund senare hörs sirener och det är inte svårt att gissa vart polisen ska ingripa. Tumult har redan brutit ut vid kvarterets bensinmack!

Läs mer om