Det svänger om Cheva

Kvällssolen lyser på surfarna och vågorna när vi sakta glider genom en allé med palmer i vår nedcabbade Cheva Impala 59, allt medan en ljum bris rufsar om håret och bilradion spelar "Chevrolet" med ZZ Top. Visst är det så vi föreställer oss det amerikanska bilarvet från femtio- och sextiotalet, då kromet glänste som mest och fenorna var som störst. Nu försöker jänkarna återskapa mystiken med en helt ny generation av Impala.

Foto:

Krönika2012-12-12 07:53
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.


Någon har räknat ut att det skrivits fler låtar om Chevrolet än något annat bilmärke, över 600 sammanlagt! De gigantiska glidarbilarna har inspirerat så skilda musiker som Beach Boys, Elton John, Prince, Björn Skifs och Lasse Stefanz. Med sådan musikalisk uppbackning kan man tro att bilförsäljningen går som en dans - men så är inte fallet.

Snedsprång kostar
Kunderna svek när General Motors började kränga småbilar med tvivelaktigt rykte från Korea. Entusiasterna klagade, försäljningen rasade och GM satsar nu på en stor reklamkampanj som ska få oss att glömma bort det koreanska snedsprånget. Det verkar som man lyckats: Chevrolet Cruze är redan en bästsäljare i flera exportländer och det visar att Detroitjätten tagit till sig av kritiken. Mängder av bilmodeller byggs fortfarande i Korea men med helt andra kvalitetskrav och det ska hjälpa till att öka den svenska marknadsandelen. Men i USA är det fortfarande bilikonen Impala som gäller då modellen har återuppväckts med ambitionen att kunderna ska minnas den amerikanska bilindustrins storhetstid. Några tydliga likheter med föregångaren är svåra att hitta, förutom själva Impalan - den galopperande antilopen på instrumentbrädan.

Impala impar
Den som väntar sig euforisk körglädje blir nog lite besviken. Instegsmotorn är en fyra på 182 hästkrafter och som top-of-the-line erbjuds en sexa på 303. Den tionde generationen är direktstyrd och utan att karossen lutar som tornet i Pisa när man svänger. Komforten får mer är godkänt, men när man klämmer på instrumentbrädan inser man att det är samma billiga hårdplast som i många av konkurrenterna från Detroit. "Just like my Chevy" med Gorilla Zoe tonar ut ur de åtta högtalarna när vi rattar ut på highway A1 mot nya mål. Vi gillar verkligen nya Chevrolet Impala och det gör även amerikanarna. Förra året var Impala den sedanmodell som såldes bäst i staterna och bilen skulle utan tvekan kunna säljas i Sverige. Men några sådana planer finns inte. Än så länge får vi alltså nöja med oss med att göra som Vanheden i Jönssonligan och köpa en bättre begagnad Impala från sextiotalet!

Läs mer om