Varför dräller män så förbannat?

Efter senaste tidens påhopp på kvinnor (för hänsynslöst mobilanvändande) måste jag upprätthålla maktbalansen i hemmen och rikta en taskspark mot er män.

Kaka

Kaka

Foto: Mostphotos

Krönika2022-03-23 20:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag tänker inte bara på offentliga toaletter, där damavdelningen luktar fräscht och herravdelningen tarvar syrgasmask (ja, jag har varit där i nödfall när det varit evighetslång kö till damtoan eftersom varje kvinna tydligen måste bättra på makeupen inne på toan, trots att det finns handfat och speglar även utanför).

Jag har ett halvt sekels närstudier, av pojkar och män i olika åldrar, i ryggen när jag säger detta: Ni spiller väldigt mycket mer än oss kvinnor. 

Det måste ligga något evolutionärt bakom detta eftersom det återspeglas även i djurriket. Runt katten Astors matskålen är det dräll, runt systern Alices skål är det soprent. 

Jag hade kunnat acceptera beteendet på grottstadiet när ni släpade hem mammutar. Vem orkar bry sig om finlir när man just nedlagt en 6-tonsbjässe?

Men numera ligger ju mammuten i kylen och väger 500 gram. 

Gubben har sakta men säkert annekterat det som en gång var mitt kök. Inte med våld men genom ensidig maktutövning. 

Med en kopp kaffe eller ett glas vin uppmuntrar han mig att vistas på andra platser i kåken än i köket. Till en början trodde jag att han bara var väldigt snäll, men jag har genomskådat strategin. 

Det han vill är att jag ska hålla mig borta från köket så att han kan laga mat (och drälla) i fred. 

Golvets gamla furuplank är förlåtande, men inte till vilken grad som helst. 

Kan man montera in en färist i köket? Såna där galler av snurrade rör som hindrar djur från att ta sig ut från hagmarker. 

Jag tänker att Gubbens spill rasar ner mellan rören. Det blir väldigt vingligt att ta sig fram på förstås. Inget att rekommendera för redan lätt stappliga människor och i synnerhet inte efter några glas vin. 

Bonden föreslog en annan ladugårdslösning: Sakta rullande gummigolv som i ultrarapid försvinner in under markplan, självrengör sig och kommer upp igen. Samma idé som stora flygplatsers rullband, att gå eller stå still på. 

Perfekt för den extremt late. Står man vid diskhon och vill till kylen är det bara att stoiskt stå kvar tills golvet tagit dig de två metrarna. I vårt uppskruvade tidevarv uppmanas vi ju sjunga långsamhetens lov. Man skulle kunna lyssna på en bra ljudbok under transportsträckorna i köket. 

Begreppet långkok får en helt ny innebörd: ”Välkommen hem älskling! Det blir ugnsfalu och mos till middag. Den tog 4,5 timmar att färdigställa. 3 att laga och 1,5 att duka.”