En renodlad (h)julafton

Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner, Blitzen och Rudolf har alla blivit brädade av en - Mini Coupé! Tja, renarna är utbytta mot hästkrafter, medarna mot däck och fårskinnsfällen mot läderklädsel. Att tomten trivs bättre med en ratt än tyglar är lätt att förstå. Minin har komfortdetaljer som bekväma stolar, härlig värme och mugghållare för glöggen. Därmed slipper tomten ringrost i skägget och nio olydiga renar som gör sina behov mitt framför näsan.

Foto:

Krönika2012-12-24 05:05
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.


Luften är kristallklar, kölden biter i kinderna och snön knarrar härligt under skorna. Ur högtalarna strömmar låten "Hjul, hjul, strålande hjul" och plötsligt uppenbarar sig tomtens senaste ekipage. Ja, det är inte ofta man får en exklusiv inbjudan till Tomteland i Rovaniemi för världspremiären av vår skäggige väns nya transportmedel.

Åker till R(h)en-dalen
Tomtens släde är från artonhundratalet och har naturligtvis varit med om en hel del strapatser. Som när tomten krockade med Eiffeltornet och Rudolf fick sin berömda röda mule eller den gången när luftfartsinspektionen kom på besök. Allt var klart för testkörning när tomten upptäckte att inspektören hade med sig en bedövningspistol. "Vad är den bra för" frågade tomten bryskt. "Jo, vi måste kontrollera hur det går om du förlorar en motor vid starten" blev svaret. Men nu är alltså slädepoken slut och nissarna i verkstan grät en skvätt vid presentationen av den nya himlafararen. Många frågar sig säkert varför tomten satsar på en julröd Mini Coupé och han ger snabbt svar på tal. "Flera djurrättsorganisationer tycker att renarna får arbeta alldeles för mycket, fast herregud, det är ju bara en dag om året. Dessutom ger tomtemor volta-ren i förebyggande syfte. Nu får hela bunten åka på semester till R(h)en-dalen".

Inte vit som snö
Jag tar plats i passagerarsätet och förbereder mig inför den första provturen med tomten. När vi susar i väg gör nissarna korstecknet i luften och nu förstår jag varför! Den lönnfeta mannen kör med en darrig hand på ratten, tung fot på gasen och bromsen använder han inte alls eftersom renarna normalt stannar med ett enkelt ?brrr?. På färddatorn kan jag läsa att tomteresan på tjugoen miljoner kilometer måste avverkas på 31 timmar. ?Siffran är uträknad med hänsyn till jordens rotation och tidszoner? mumlar tomten något grötigt. Minin måste därmed toppa 1882 knyck per sekund för att hinna fram till jordens alla snälla barn. Således har vi kollat upp tomtefar i polisregistret och där är inte allt vitt som snö. Det visar sig nämligen att den gamle trafikmarodören döljer en hel del förseelser bakom skägget. Tomten har struntat i bältet, har åkt fast för grov fortkörning, olovligt framförande av flygande fordon och slutligen parkerat utanför markerad parkeringszon - på villatak. ?Det är bättre polisen jagar fejktomtar som tagit en glögg för mycket på julafton" muttrar tomten och vinkar farväl. Jag lämnar Rovaniemi glad och nöjd, det här med (h)jul är en fröjd!

Läs mer om