Ett SMS som fick mig att rodna – av skam

Är all PR bra PR? Nej, självklart inte.

Om man nu ska SMS:a till 22 miljoner mobiler, kan man inte anstränga sig aningen mer?

Om man nu ska SMS:a till 22 miljoner mobiler, kan man inte anstränga sig aningen mer?

Foto: Skärmdump/TT

Krönika2020-12-16 20:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I förväg utgick ett påbud om att något stort och viktigt skulle ske. Min och 22 miljoner andra mobiler väntade ett viktigt meddelande från myndigheterna. I måndags klockan 15.33 kom det:

Information från myndigheterna: Följ de nya skärpta råden för att stoppa spridningen av covid-19. Läs mer på webbplatsen Krisinformation.

Var detta ett skämt? Nej.

Regeringen hade gett Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Folkhälsomyndigheten i uppdrag att gemensamt ta fram och samordna ett massutskick i form av ett SMS-meddelande till allmänheten. Detta trots att berörda myndigheter tyckte det var en dålig idé!

Varför i herrans namn kunde man inte engagera sig lite mer? Varför inte ta in en slipad PR-människa? Varför inte låta specialistsjuksköterskan Eveline Jacobson på Mälarsjukhuset (hon som sommarpratade om pandemin) tala till nationen i ett 10 sekunder långt inlägg?

Hon hade kunnat leverera det som behövs nu: En rejäl käftsmäll. Skärpning, svenska folk! Det är allvar nu. Vi i vården går fan under!


Både Norge och Danmark har gjort massutskick om corona till medborgarna.

I Finland finns en smittspårningsapp som har laddats ned 2,5 miljoner gånger och som har larmat vid en tredjedel av de upptäckta smittfallen. 

Sverige har valt att negligera EU-kommissionens uppmaning att använda appar i pandemibekämpningen. Vi skickar ett tafatt SMS istället, nio månader efter utbrottet, som är så uddlöst att man häpnar. Som just inte säger någonting alls.

Det är både fantasi- och respektlöst.

undefined
Om man nu ska SMS:a till 22 miljoner mobiler, kan man inte anstränga sig aningen mer?

Du är upplyst och hör inte till målgruppen, får jag höra. Nähä, vilka gör det då? De som missat all information som skyfflats ut på en mängd språk? De som aldrig lyssnar på radio, ser på tv eller läser en tidning på valfritt språk?

Målgruppen är alltså de som legat under en sten sedan i början av mars. Som inte hört ett ljud om någon pandemi.

Ja, det är ju väldigt troligt att de nås av det här SMS:et . . . Men OM de mot all förmodan gör det så hade det väl varit väldigt bra med en hårdlänk till krisinformation.se så att de hade kunnat klicka på den och få veta att vi har en pandemi?

 

Man undrar vad detta tilltag kostat i planering, mötestid och arvoden. Nej förresten, jag vill inte veta. Men humoristerna på nätet var inte sena att hitta på varianter:

Information från polisen: För att få bukt med den ökade brottsligheten ber vi er att inte göra något olagligt. För mer information läs boken Sveriges Rikes Lag. Obs! Detta SMS går inte att svar på.