Från toalettpapper under läppen – till kokta kikärtor

Hej igen! Jag har saknat er. Nu anar jag att ni vibrerar av nyfikenhet på hur min sommar med dasspapper under läppen gestaltade sig.

Under semestern övergav jag toalettpapper till förmån för kikärtor. Och färsk ingefära.

Under semestern övergav jag toalettpapper till förmån för kikärtor. Och färsk ingefära.

Foto: Mostphotos

Krönika2020-08-12 20:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Innan jag gick på semester, den 2 juli, berättade jag om mitt nya liv med toalettpapper under läppen, för att döva abstinensen efter att ha slutat med nikotin- och tobaksfritt snus. Kolla tipsen jag fick från er läsare!

Leif Staltoft: Jag känner igen ditt "åtgärdsprogram" då jag efter 40 år som inbiten snusare också försökte att trappa ned på snusintaget. Detta skedde under några års tid med hjälp av en egentillverkad ”oberoendeframkallande” snusersättning som innehöll: Sumpen från kaffe bryggt i perkulator (lite grövre), vetemjöl som bindemedel, lite vatten om sumpen var för torr.

Allt rörs samman, plattas ut på ett fat och körs 30 sekunder på full effekt i micron. Det luktar pyton, men vad gör man inte!

Rolf Jonsson: Kan tipsa om färsk ingefära som snussurrogat, det bränner litet också. Jag har också slutat snusa flera gånger och ingefära är både gott och praktiskt. Man kan ha en bit i fickan och bita av en del ibland. Håller sig över dan i alla fall. Vet inte hur bra det är för tänderna dock, men mina verkar inte ha tagit någon större skada.

Janne: Om du nu måste ha något under läppen, varför inte prova nåt nyttigt? Testa till exempel halloumi, tofu, en skalad liten bit äpple. Det finns säkert hundratals mer nyttiga prylar att "snusa" än toapapper. Vad kan inte det innehålla?

Gunilla Appeludden: På 80-talet gjorde jag prillor av toapapper till min man, som jag ville skulle sluta snusa. Jag förfinade dem med lite tandkräm. På köpet fick han ren, god andedräkt. Numera är han en snusfri man.

Johnny Larsson: Är själv svårt snusabstinent sedan fyra år – saknaden tycks aldrig försvinna – men jag lyckas hålla eländet stången med hjälp av 1–2 kokta kikärtor. De klart bästa alternativet av alla de tester jag gjort och är både snabbt, okomplicerat och nästan gratis.

Jag köper färdigkokta ärtor som jag förvarar i glasburk med vatten, i kylskåp. Lätt att bara öppna kylskåpsdörren och hugga ett par i farten. De håller sig länge om du byter till friskt vatten då och då.

Bara en före detta inbiten snusare kan leva sig in i traumat det innebär att inte längre ha en trygg liten vän – en napp – under läppen som tröstar när det blåser. Så tack kära ni, för engagemang och stöttning i en svår stund.

Hälsar en före detta nikotinist som nu ömt bär ömsom kikärtor, ömsom ingefära, under läppen.

"Skafferiet" får bli mitt nya mellannamn.