Gardelöf floppar & toppar 2003

Nu är det dags att lägga årtusendets tredje år till handlingarna, men vad hände så här i backspegeln? Jo, Bubblan vinkande farväl efter femtioåtta års serieproduktion. Ferrari blev världens bästa arbetsgivare.

Foto:

Krönika2004-01-02 23:08
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Två miljarder bilar lämnade rullande bandet i Gävle. Filmhistoriens dyraste biljakt spelades in och Citroën gick på en riktig wienervals. Vår motorjournalist Johannes Gardelöf ser med glimten i ögat tillbaka på bilåret som gått!

Årets arbetsgivare
Affärstidningen Fortune presenterade hundra av världens bästa arbetsgivare och listan toppades av Ferrari.
Ja, vem skulle inte trivas med att arbeta i ett paradis fullt av knallröda sportbilar?

Årets auktion
Aston Martin hade bombarderats av telefonsamtal sedan premiären av "Die Another Day" och gav slutligen vika för påtryckningarna. Engelsmännen sålde den äkta Bondbilen som rattades av Pierce Brosnan. Auktionspriset för en specialprepparerad Vanquish med katapultstol, maskingevär och missiler blev 2,6 miljoner.

Årets biljakt
Såg du förra årets hetaste actionfilm: "Matrix reloaded?" Ja, då har du också upplevt världshistoriens dyraste biljakt. Scenen tog femtio dagar att spela in och kostade 385 miljoner Bilkrascherna pågår under fjorton intensiva minuter och själva planeringen tog över ett år. Inspelningen skedde på en marinbas i Kalifornien och involverade nittio stuntmän som rattade sjuttiofyra bilar.

Årets bubbla
Efter tjugotvå miljoner tillverkade bilar var det dags att ta farväl av en kär gammal vän, Volkswagen Typ 1 gick nämligen ur tiden efter 58 års serieproduktion. Vet ni förresten hur många elefanter som får plats i en Bagge? Jo, fyra. Två fram och två bak!

Årets fest
När inbjudningskortet till världspremiären av supersportbilen Mercedes SLR McLaren dök upp så behövde inte tyskarna tjata länge. När jag dessutom fick F1-stjärnan tillika festprissen David Coulthard till bords så visade sig att vi hade många gemensamma intressen - allt ifrån två ben till fyra hjul!

Årets fortkörning
BMW:s Formel 1-pilot Juan Pablo Montoya tog med sig jobbet hem och klockades av den franska polisen i 204 knutar - 74 km/h för fort. Dessutom stannade inte Williamsföraren utan fick jagas av "moralens väktare i St Tropez" som plockade av honom körkortet.

Årets förväxling
När Porsche bjöd in till provkörning av nya Carrera GT aŽla 4,4 mille så var det få motorjournalister som "ballade ur". Alla ville uppleva vinkeltians 612 kusar och det blev en obehaglig efternota för en tysk kollega. Med plattan i mattan (cirkus 330 knutar) råkade han nämligen peta i tvåan. Det blev naturligtvis en kostsam historia och tysken behövde en megastor "växelkassa!"

Årets golfare
Wolfsburg har sin givna plats på världskartan tack vare Volkswagens bilfabrik. Där jobbar 50.000 anställda och en ny bil blir färdig var tjugonde sekund. Förra året var det dessutom världspremiär för en helt ny Golf och det gjorde inte borgmästaren Rolf Schnellcke putt. Han beslutade nämligen att staden skulle byta namn till - Golfsburg.

Årets joker
Minns du fantasikärran som Batman och Robin använde sig av för att sätta dit bovar i Gotham City på sextiotalet? Många bilentusiaster har gjort tröstlösa försök att lägga vantarna på skapelsen - men blott sju bilar tillverkades. Förra året gick unik filmrekvisita under klubban i USA och som en "joker" i auktionen dök en Batmobile upp. Slutpriset blev 1,4 mille.

Årets löneavtal
Celine Dion är tidernas mest framgångsrika sångerska med 150 miljoner sålda plattor. De flesta förknippar den kanadensiska världsartisten med ledmotivet till biosuccén Titanic - men under 2003 blev det ändring på det. Celine Dion medverkade i en rad reklamfilmer för Chrysler och spelade in en cover på Roy Orbisons "I drove all night". Lönen för mödan var en sprillans ny Crossfire och hundra miljoner. Vem hade tackat nej till det?

Årets playboy
Mannen i fråga var på strålande humör när jag träffade honom under Ungerns Grand Prix. Han har en permanent solbränna, har pengar i överflöd och säger sig älska allt det vackra i livet. Det sistnämnda förklarar möjligen 54-åringens val av flickvänner. Det är alltid sexiga supermodeller varav Heidi Klum numera tagit Naomi Campbells plats. Ja, för Renaults F1-stallchef Flavio Briatore leker livet...

Årets pr-kupp
Oscarsgalan är ett jättespektakel som får alla andra prisutdelningar att bleka. En gång om året anländer alla celebra filmstjärnor till Kodak Theatre med hjälp av bensinslukande limousiner. Därför gjorde Harrison Ford, Tom Hanks, Pierce Brosnan och Cameron Diaz en kupp. Alla dök nämligen upp i hybridbilen Toyota Prius.

Årets påhitt
Det finns många bilföretag som tagit sig vatten över huvudet, men frågan är om inte Gibbs Aquada tar 2003-års rekord. Det är nämligen en amfibiebil där risken för vattenplaning är minimal, skapelsen är nämligen till häften båt. Blir rusningstrafiken besvärande så kan man alltså fortsätta strapatsen ner i plurret. Hur det är med sjösäkerheten? Jo, visst är man ute på djupt vatten. Men öskar och tre länspumpar är standard!

Årets sorg
Minns du de actionspäckade biljakterna från ett kylslaget Cortina i Bondfilmen "Ur dödlig synvinkel?" Ja, då kommer du också ihåg Roger Moores legendariska Lotus Esprit. Men under 2003 lämnade kultbilen motorscenen för gott. Entusiasterna var förstås förtvivlade - bilen har nämligen under sina tjugosju produktionsår ansetts som spännande, snabb och förvånansvärt prisvärd.

Årets tillbehör
Få svenskar torde veta att världens största bilfabrik ligger i Gävle. Förra året lämnade nämligen två miljarder supervagnar rullande bandet hos Ahlgrens godisbilar och under 2003 var det även dags att komplettera vagnparken med ett gott originaltillbehör: lakrits däck. Produktutvecklingen skedde under stort hysch-hysch och det enda testförarna klagade över var hål i tänderna.

Årets utmaning
Efter att ha kammat hem sin sjätte världsmästerskapstitel så steg segrarna Michel Schumacher åt huvudet. Han bjöd nämligen in till tre sprintdueller på distanserna 600, 900 och 1200 meter. För motståndet stod kapten Maurizio Cheli och hans Eurofighterstridsplan. Men den här gången svävade tysken i det blå och förlorade med 2-1.

Årets wienervals
Förra året gick Citroën på en riktig wienervals. Det var stuveriarbetarna längs Donau som slog larm när första leveransen av totalt 5,899 bilar började översvämma hamnen. Som mottagare stod inrikesdepartementet, men där kom jätteaffären som en chock Det var nämligen den tidigare presidenten och vicepresidenten i fotbollsklubben Fav FC som i sitt hat genomfört lurendrejeriet. Båda hade nämligen gått arbetslösa sedan klubben kursade?

Årets världsrekord
Nya Citroën C3 Pluriel kan verkligen skryta över en flygande start. Inspirerade av komedin "Titta vi flyger" så lyckades nämligen Citroën genomföra ett världsrekord på tusen meters höjd. Det var stuntmannen David Fish som flög luftballong utan korg - där hängde istället en äkta Citroën C3 Pluriel och "världens högsta flygtur med bil" lyckades.

Årets värsting
"Är det Vipers V10 du har mellan benen. Eller är du bara glad att se mig?" Dodge skrädde inte orden i reklamen för Tomahawk. Men vem, förutom självmordskandidater, vågar sätta sig grensle över femhundra hästkrafter och spränga 640-vallen? Jo, det visade sig finnas tio personer som hostade upp 4,5 mille vardera!

Årets överraskning
Många är vi som saknat såväl italienska Lamborghini som brittiska Bentley i Sverige. Men hösten 2003 var väntan äntligen över och de båda varumärkena öppnade ett nytt showroom i vår huvudstad. Men det är naturligtvis inga stora försäljningsvolymer vi snackar om. Förra året såldes 1.000 Bentley och 500 Lamborghini totalt på moder jord.