Gardelöfs floppar & toppar 2002

Trenden var brutala jeepar, fräcka sportbilar och praktiska småbilar. Jeep ansåg att Hummer gjort sig skyldiga till märkesintrång och lämnade ärendet till domstolens rättskipning. Drottning Elisabeth av England fick en ny tjänstebil och F1-playboyen Flavio Briatore ännu en ny flickvän. Vår motorjournalist Johannes Gardelöf ser med glimten i ögat tillbaka på bilåret som gått!

Foto:

Krönika2003-01-07 12:41
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

ÅRETS 75-ÅRING:Vad hade Sveriges alla frenetiska lapplisor gjort om inte vindrutetorkarna existerat? Jo, förmodligen hade ?Lisa? klistrat fast p-boten på rutan. Därmed har Robert Boschs patent underlättat att sätta dit trafikmarodörer och hjälper samtidigt till att samla in miljarder till statskassan. Under 2002 fyllde den motordrivna vindrutetorkaren 75 år vilket lapplisorna firade!

ÅRETS 100-ÅRING:Många tittar på den flera gånger dagligen, andra struntar i den och får med ordningsmakten att göra. Vi talar naturligtvis om den älskade och hatade hastighetsmätaren. Den sjunde oktober 1902 fick nämligen Otto Schulze patent på den magnetdrivna hastighetsmätaren. Därefter var fältet öppet för både fartgränser och beslagtagna körkort.

ÅRETS BIL:Årets Bil väljs av 58 motorjournalister från 22 länder och i år vann fräcka Renault Megane II. En bil som skapats efter ordspråket ?friskt vågat, hälften vunnet?.

ÅRETS BONDBIL:Filmvärldens mest framgångsrika agent, Bond - James Bond beslutade sig för att ratta en Aston Martin Vanquish V12 i filmen ?Die Another Day?. Valet är lätt att förstå, bilen är nämligen minst lika läcker som bondbruden Halle Berry!

ÅRETS ERBJUDANDE:Du kunde bli granne med Clint Eastwood, Harrison Ford eller Ronald Reagan - i alla fall om du var beredd att flytta 384,000 km från jorden. Samtliga stjärnor köpte sig nämligen en tomt på månen. Priset var 250 kronor för 4,000 kvadratmeter och företaget bakom idén var Moon Shop. Vad gäller bilförbindelserna på vår grannplanet så är de urusla, där finns nämligen enbart ett exemplar av Nasas klassiska månbil Lunar Rover.

ÅRETS FAMILJEBIL:Varje år utser tidningen Motorföraren ?Årets Familjebil?. I juryn ingår tio av Sveriges mest lästa motorjournalister, där jag representerade vårt företags 72 tidningar. 2002 års titelvinnare blev favorittippade Mazda6.

ÅRETS FORTKÖRNING:Man brukar säga att ?underbart är kort? men frågan är om en fartglad 18-åring från Eskilstuna håller med. Han hade nämligen enbart haft sitt körkort i sju timmar, sedan togs fortköraren av polisen. Hastigheten uppmättes till 213 km/h och det nytagna körkortet flög all världens väg...

ÅRETS FÖRLUST:Visst är nya Saab 9-3 en alldeles förträfflig bil, men vem som helst kan förstå att det är omöjligt att backa 36.000 kronor per såld Saab i det lååånga loppet. Under 2002 blev förlusten ofattbara 4,5 miljarder och 1,300 anställda varslades om uppsägning i Trollhättan.

ÅRETS GULDMEDALJ:År 2002 vann Land Rovers annonskampanj med en Freelander i närkontakt med en noshörning guldmedalj för ?bästa bilreklam?. Flodens konung jagas som bekant för sina horn som påstås vara potensstärkande för män, men enligt annonsen räckte det minsann att provköra en Freelander för att åstadkomma samma effekt...

ÅRETS INTERVJU:Var mitt spännande möte med Piero Ferrari. Hans pappa är den legendariske grundaren av sportbilsimperiet med den stegrande hingsten som varumärke - Enzo Ferrari. Piero berättade: ?Enzo körde alltid snabbt. En kväll testade vi en ny Ferrari och pappa hade gasen i botten men vita lysen i backspegeln förföljde oss. Min far bad mig titta efter vem som var tillräckligt skicklig att hänga med. Men det var bara reflexer från månskenet!?

ÅRETS KARRIÄR:Att det är svårt att plötsligt byta arbete vet vi alla. Men frågan är om inte Minis designchef Frank Stephenson tar hem priset i bilkategorin. Från att ha formgivet en fyrkantig kartong på hjul så tog han ett jättekliv över engelska kanalen till Italien. Frank blev nämligen ny designchef för Ferrari.

ÅRETS PARTY:I somras var det många engelsmän som fick uppleva en äkta drive-in-bio med popcorn, hångel i baksätet och solnedgången bakom ryggen. Toyota bjöd nämligen på en sommarturné som besökte 18 platser. På programmet stod grillfester, jordgubbar med grädde och sist men inte minst drive-in-bio. Filmduken var 20x10 meter och varje föreställning besöktes av över 400 bilar.

ÅRETS PLAYBOY:Mannen i fråga var på strålande humör när jag träffade honom i Paris. Han har en permanent solbränna, har pengar i överflöd och säger sig älska allt det vackra i livet. Det sistnämnda förklarar möjligen 53-åringens val av flickvänner. Det är alltid unga, sexiga supermodeller varav Naomi Campbell var den senaste i raden.
Ja, för Renaults F1-stallchef Flavio Briatore leker livet...

ÅRETS PROVKÖRNING:När pinfärska Porsche Cayenne skulle provköras i Jerez så var vädergudarna inte på vår sida. Det ösregnade, blåste full storm och på radion uppmanades spanjorerna att stanna inomhus. Men skogsmullens V8:a på 450 hästar trotsade vädrets makter och gick en tuff match mot naturens skoningslösa vrede!

ÅRETS REKLAMFILM:Jamaicas osannolika bobåkare har blivit världsberömda och det beror inte på resultaten. Historien började i samband med OS i Calgary då dessa fyra bechboys lånade en bob, lyckades kvala in och fick världsspridning via TV-bolagen. 2002 tävlade Jamaicas färgstarka bobåkare i de olympiska spelen i Salt Lake City och satsningen sponsrades av Fiat. I kampanjen ingick en reklamfilm, vilken till skillnad från många tävlingar inte slutade i någon vurpa.

ÅRETS STORGRÄL:Utspelade sig mellan Jeep (DaimlerChrysler) och Hummer (General Motors). Anledningen var nya Hummer H2 och Jeep Cherokees tillsynes identiska grillar. Jeep ansåg att Hummer gjort sig skyldiga till märkesintrång och lämnade ärendet till domstolens rättskipning. ?Lagens änglar? prövade fallet och domstolen slog fast att det visserligen fanns en risk för förväxling, men att det inte skadar Jeep. Nu är ärendet överklagat till högsta instans...

ÅRETS TJÄNSTEBIL:Drottning Elisabeth av England och hennes gemål Prins Philip fick en ny tjänstebil. Statsdroskan var en Bentley State Limousine utrustad till max - vilket syntes på notan. Totalkostnaden blev nämligen 14 miljoner kronor. Men så kan också drottningen färdas i 250 samtidigt som Bentleyn blir både beskjuten och bombad.

ÅRETS UNDERSÖKNING:Honda gjorde en undersökning bland sina kvinnliga kunder och kom fram till följande: 67 procent har haft sex i baksätet. 53 procent skulle vilja lämna sin make eller pojkvän för en semestertripp i värsta Thelma & Louise-stil. Men det mest häpnadsväckande var att 28 procent drabbats av ?road rage?. Det innebär att tjejerna inte kunnat tygla sin ilska i trafiken, utan tagit till den välkända högerkroken!

ÅRETS UTMANING:Platsen var Luke Air Force i Arizona. Bilen var nya Dodge Viper, kombattanten kapten Glen Richards F16-flygplan och frågan var om 500 hästar kunde utmana 25.000? Kalla fakta: stridsplanet lyfter vid 240, topphastigheten är 2,240 km/h. Vipern lyfter däremot inte alls, men toppar 305 km/h. Vem vann accelerations-testet till flygets ?point of no return?? Tro det eller ej men det blev dött lopp...

ÅRETS ÖVERRASKNING:I kungariket Marocko ligger Casablanca. Det är en stad som består av rökelsedoftande basarer, orientaliska palats och turbanprydda sportbilsfanatiker. Det här är ingen historia ur tusen och en natt - utan rena rama sanningen. På Genèves bilsalong presenterade nämligen företaget Larki design supersportbilen Fulgura. Motorn var en vinkeltolva på 720 ?kameler?.


Ett riktigt Gott Nytt År önskar:

Johannes Gardelöf
Car News & Pictures