Gardelöfs toppar & floppar -10

Nu är det dags att lägga tvåtusentalets första decennium till handlingarna, men vad hände egentligen i bilvärlden under 2010? Tja, en svensk slog nytt fartrekord i Schweiz och tvingades böta 7,2 miljoner. Ett fyllo körde med 1,85 promille i kroppen men friades eftersom han, enligt eget utsago, körde i sömnen - däremot blev en trafikant av med körkortet efter att ha hjälpt en brådskande ambulansfärd. Har hela rättssystemet drabbats av en baksmälla? Vår motorjournalist Johannes Gardelöf ser med glimten i ögat tillbaka på bilåret som gått!

Foto:

Krönika2010-12-31 05:05
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

ÅRETS BILKÖ:
Under året bjöd kineserna på ett minst sagt svårslaget rekord i kategorin "världens längsta bilkö". Det som började med ett vägarbete längs National Highway 110 mellan Tibet och Peking slutade i en total katastrof. Bilkön var närmare tio mil lång och det tog två månader att få ordning på kaoset. Kineserna köpte omkring 14 miljoner fordon förra året och har därmed kört om den amerikanska bilförsäljningen, vilket knappast underlättar?

ÅRETS BLÅTIRA:
F1-bossen Bernie Ecclestone blev rånad och nedslagen utanför sin bostad i London. Att Bernie är rik som ett troll bevisas av att bovarna kom åt föremål för två miljoner - inklusive en klocka från Hublot. Bernie, som älskar att synas, vände dock på steken och gjorde en reklamkampanj för klocktillverkaren med en bild på sitt blåslagna tryne och texten "tänk vad folk kan göra för en Hublot". Med andra ord: bär du en Hublot så finns risken att bli nedslagen!

ÅRETS FELPARKERING:
Pengar löser utan tvekan många problem men hjälper dig inte när det kommer till Londons nitiska parkeringsvakter - inte ens om bilarna står parkerade utanför ditt eget varuhus. Det fick Qatars kungafamilj erfara och det var knappast någon idé att försöka "blåneka". Två babyblå supersportbilar stod fastlåsta med hjulen utanför varuhuset Harrods. Men vad är väl 1 600 spänn i böter när man har en förmögenhet på 28 miljarder?

ÅRETS FORTKÖRNING:
I nära 290 km/h blåste svensken förbi en radarkontroll i sin svarta Mercedes SLS på motorvägen A12 mellan Bern och Lausanne. Är det en sak man lärt sig så är det att inte leka med den schweiziska polisen. 37-årigen fick sin sportbil beslagtagen och en domstol dömde ut böter på hela 7,2 miljoner kronor eftersom dessa baseras på inkomsten i alplandet. Undrar just om trafikpolisen fick någon (h)julbonus?

ÅRETS HOTELL:
Strax utanför tyska Stuttgart öppnade ett hotell som får alla bilfantaster att vilja checka in för gott - nämligen fyrstjärniga "V8 Hotel". Rummen går helt i bilens tecken och man kan välja om man vill sova precis intill Route 66, i en tvätthall, verkstad eller varför inte bensinmack? Den sistnämnda är inrett precis som en gammal Shell-station och man får krypa ner i filmbubblan Herbie när det är läggdags. Snacka om bil(likt) hotell.

ÅRETS KLANTSKALLE:
Glenn Knowles partajade ordentligt och besökte den ena puben efter den andra. Men där spriten går in går vettet ur och någonstans på vägen lyckades han slarva bort sin Lamborghini Gallardo. Det sviktande minnet höll i sig och dagen efter såg Glenn ingen annan utväg än att stöldanmäla bilen, men polisen misstänkte bedrägeri. Fallet hamnade i rätten och väl där kunde engelsmannen berätta hela sanningen och friades. Lambon däremot är fortfarande borta!

ÅRETS PENGABAD:
Bilisterna på den italienska motorvägen A14 nära Foggia trodde inte sina ögon en morgon i juli. Utspritt över vägen låg nämligen euromynt till ett värde av motsvarande tjugo miljoner kronor. Det var en penningtransport som lyckats välta och totalt kaos utbröt i trafiken åt båda riktningarna. Alla ville roffa åt sig av stålarna innan polisen slutligen lyckades tränga sig fram till olycksplatsen. Men då var redan en stor summa spårlöst försvunnen!

ÅRETS PRAKTGRÄL:
En man från Tennessee, USA, hoppade ut från bilen i farten och det var varken filminspelning eller någon tokig stuntman. Nej, han grälade helt sonika med sin fru och bestämde sig för att kliva av i farten. Svårt skadad fördes mannen med ambulanshelikopter till sjukhus medan andra bilister som blev vittnen till olyckan chokades. Vad grälet handlade om lär vi aldrig få veta, men snacka om att vara desperat!

ÅRETS ROSTHÖG:
I över sjuttio år har en Bugatti Brescia Typ 22 legat på sjöbotten i Lago Maggiore. Anledningen till händelsen var att ägaren vägrat betala skatt vilket resulterade i att statliga tjänstemän helt enkelt dumpade bilen i sjön. Under året så bärgades vraket av den lokala dykklubben som i sin tur lämnade in rosthögen till auktionshuset Bonhams. Det visade sig dock att budgivarna stod i kö och priset trissades upp till hela 2,6 miljoner kronor.

ÅRETS SKANDAL:
När Jonny Forsberg tittade i backspegeln såg han en ambulans med blåljus och tjutande sirener. Framför sig hade han en enfilig väg med vajerräcke och för att kunna släppa fram ambulansen ökade han farten med 32 km/h. En MC-polis mätte upp hastigheten och som tack för hjälpen fick Jonny 3 600 kronor i böter och blev av med körkortet i två månader. Att han, enligt ett intyg från läkaren, kan ha räddat livet på patienten spelade ingen roll!

ÅRETS SPRITMISSBRUK:
"Vodka on the roads" har fått en ny och trafiksäkerhetshöjande innebörd i den amerikanska delstaten Indiana. När temperaturen sjunker några minusgrader så förlorar vägsaltet sin smältande effekt på is och snö, men här i USA har man löst problemet genom att spraya ut vodka på vägarna och vips förvandlas det såphala underlaget till torr sommarväg. Om det är några problem? Tja, djuren (inte bilisterna) slickar i sig spriten och blir missbrukare!

ÅRETS TRÖGASTE:
Att köra på en älg brukar leda till en kraftigt demolerad bil och svåra personskador, men inte i det här fallet. En kvinna körde nämligen fyra kilometer utan att märka att en älg släpades under bilen. Den bilist som först kört på älgen försökte varna andra trafikanter men utan resultat. Kvinnan körde rakt över "Hälge" och fortsatte nästan en halvmil. Först då tyckte hon att "det gick lite trögt" och stannade bilen. Man slutar aldrig att förvånas?

ÅRETS URSÄKT:
Karlskronabon körde i diket kraftigt berusad men friades trots att blodprovet visade hela 1,85 promille. Anledningen? Han körde full i sömnen! Efter att ha pimplat i sig en hel flaska rödtjut gick han och lade sig och nästa minnesbild, säger mannen, är att han sitter i diket i sin joggingoverall och pratar med polisen. 51-åringen hävdade att han lider av somnambulism och det kan låta som en dröm men tingsrätten gick på mannens historia.

ÅRETS VATTENDRAMA:
När det asiatiska fartyget Asian Glory befann sig utanför Somalias kust visade det sig att de var ute på riktigt djupt vatten. Lasten bestod av 2 300 nya Hyundaibilar då pirater slog till. Först efter att en lösensumma på 35 miljoner betalats ut så släpptes såväl fartyget som de 26 besättningsmännen. Tja, vi kan bara konstatera att de somaliska sjörövarna inte längre nöjer sig med några billiga piratkopior!


Ett riktigt Gott Nytt År önskar:

Johannes Gardelöf
CNP - Car News & Pictures AB

Läs mer om