Gardelöfs Toppar & Floppar 2012

2012 blev ett minst sagt händelserikt bilår. En miss i lagen gjorde att Sverige hade fri fart medan den amerikanska bilindustrin drabbades hårt av stormen Sandy. Men vi bjussades även på en stor portion humor med allvarlig underton. Beijings bilsalong bjöd på mer tuttar än bilar, en restaurang i USA hämtade sina maträtter direkt från motorvägen och äntligen bevisades det att kossor är farligare för miljön än bilar. Vår motorjournalist Johannes Gardelöf ser med glimten i ögat tillbaka på bilåret som gått!

Foto:

Krönika2013-01-28 05:05
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

ÅRETS BOGSERINGNär rymdfärjan Endeavour skulle pensioneras och flyttas till sitt nya hem på California Science Center så visade det sig att det ordinarie bogserfordonet var för tungt för vägarna. Hur skulle Nasa lösa problemet? Jo, de ringde till närmsta återförsäljare och lånade en Toyota Tundra för den två mil långa färden. Endeavour väger 37 ton vilket är ansenligt mycket mer än de 3 000 kilo som Toyotan normalt får lov att dra.

ÅRETS BRÖSTCHOCKDe kinesiska myndigheterna riktade under året skarp kritik mot bilsalongen i Beijing. Många biltillverkare använder alldeles för många lättklädda damer och makthavarna kallade det för en "bröstmässa" istället för "bilmässa". Om kombinationen bröst och bilar funkar? Tja, de manliga fotograferna svärmade i alla fall runt de asiatiska tjejerna som getingar på saftflaskan. Vem vet, med lite tur syns det även någon glimt av själva bilen på bilderna!

ÅRETS FLOPPDen enes död, den andres bröd. Tja, ordspråket stämmer med det tragiska som hände med Saab och Trollhättan. Konkursförvaltarna Hans Bergqvist och Anne-Marie Pouteaux har nämligen debiterat 129 miljoner kronor i arvode för sitt jobb fram till den 31 oktober 2012. Det innebär i sin tur att dom debiterat mellan 3 500 till 4 500 kronor i timmen för sitt arbete. Fy skäms!

ÅRETS GIFTERMÅLMiljardären tillika Formel 1-chefen Bernie Ecclestone gifte sig för tredje gången, trots sina 83 år. Hans senaste kap är 35-åriga Fabiana Flosi som till vardags arbetar med marknadsföringen av Brasiliens Grand Prix. Utöver åldersskillnaden så tycks heller inte längden spela någon roll när kärlek uppstår. Bernie är nämligen 159 centimeter lång medan brasilianskan är 178. Nu är det tredje gången gillt, Bernie!

ÅRETS MEST PANTADEVad gör man om bilen redan tankats upp men pengarna är slut? En mamma i Södertälje kom på den briljanta idén att lämna sin 15-årige son i "pant" hos personalen medan hon åkte och hämtade pengar. Men mamman dök aldrig upp och när macken stängde vid klockan 21.00, tio timmar efter incidenten, så fick polis tillkallas. De lyckades hitta modern som fick sig en rejäl lektion i ämnet "föräldraskap".

ÅRETS MISSTAGEn miss i lagboken gjorde det oklart om polisen fick döma ut hastighetsböter på alla 120-sträckor. Trafikverket bestämde att flera motorvägar skulle få gränsen höjd från tidigare 110, men att ändra i lagen missades av bara farten. Det fick rikspolisstyrelsen att gå ut med ett internt brev med uppmaningen om att inte ge fortkörningsböter. Men regeringen agerade snabbt och i mars rättades det pinsamma misstaget till. Under tiden hade vi faktiskt "fri fart" på alla 120-vägar!

ÅRETS "OHHH DEER"Ni vet hur man skämtsamt brukar skoja om att man fått en överkörd grävling på tallriken - nu har det har det hänt på riktigt. Det var en gäst på en kinarestaurang i Kentucky som gjorde den markabla upptäckten och mannen ringde hälsomyndigheten som stängde stället på stubinen. De upptäckte till sin fasa att kvällens special bestod av vad personalen hittat längs motorvägen.

ÅRETS PINSAMHETDet sägs att man aldrig ska ta ut segern i förskott men Riccardo Russo gjorde det ordentligt under en tävling i Italien. Den ena segergesten avlöste den andra och italienaren stod upp på hojen med nävarna i luften för att ta emot publikens jubel. Det fanns bara en liten hake - det var ett varv kvar. De andra förarna varvade honom och vips rullade Riccardo Russo över mållinjen på fjortonde plats. Snacka om pinsamt!

ÅRETS POLISPolisen i Sala stannade en man som misstänktes för att köra på fyllan. Men genast sa mannen att han var diplomat och visade upp ett id-kort från UD. Personen i fråga skulle alltså lagligt sett inte blåsa på grund av den diplomatiska immuniteten enligt Wienkonventionen. Där bedöms nämligen nykterhetskontroller som integritetskränkande, men farbror blå tvingade honom att blåsa. Händelsen har nu resulterat i att polismannen varnats, medan diplomaten kan skratta hela vägen till ambassaden. Vansinne!

ÅRETS PR-MISSI Sverige har vi haft besök av Gudrun, Per och Emil. Tja, vi snackar riktiga oväder vars namn bestäms av den norska väderlekstjänsten, då SMHI inte vill namnge stormar. Men i Tyskland kan företag köpa namnet på förhandsbasis och det gjorde Mini som ett PR-trick. Förra årets svåra vinterväder med kyla, snö och drivis döptes således till Cooper, vilket inte blev så lyckat. Cooper ställde till med kaos, krävde flera människoliv och Minis tyska ägare BMW hamnade verkligen ute i kylan!

ÅRETS RING(AKTNING)Den klassiska racingbanan Nürburgring fick ekonomiska problem under året och "sagan om ringen" slutade med att företaget bakom anläggningen försattes i konkurs. Just nu letas det febrilt efter nya ägare och den som pekas ut är ingen mindre än Formel 1-bossen Bernie Ecclestone. Miljardären har lovat att göra allt för den tyska tävlingsbanan och har sagt att han är villig att stå för "alla kostnader" om han bara får ta hand om "alla intäkter".

ÅRETS TOPPVolvo Car Group meddelade att man kommer att göra en rejäl storsatsning de kommande åren. Totalt ska man investera 75 miljarder kronor och hälften av summan hamnar i Göteborg där en helt ny karossfabrik ska stå färdig till sommaren. Dessutom inleds produktionen av en helt ny fyrcylindrig motorfamilj, samtidigt som Volvos femcylindriga maskin går ur tiden.

ÅRETS TRAGEDIFörutom de mänskliga tragedierna så förstörde även stormen Sandy många bilar medan den drog fram över USA:s östkust. Beräkningar visar att cirka 250 000 bilar totalförstördes och mest uppmärksammat blev Newarks hamn som är en av USA:s största vad gäller nybilsleveranser. Där vattenfylldes bland annat 6 000 Nissan, 3 440 Honda, 3 000 Toyota, 825 Chrysler, 400 Hyundai, 320 Fisker och 200 Kia. Alla ska nu skrotas!

ÅRETS UNDERSÖKNINGFör alla oss som undrat över hur stor miljöpåverkan ett kilo nötkött har så fick vi äntligen svart på vitt av forskare. Exempelvis genererar ett kilo nötkött producerat i Brasilien hela 335 kg koldioxid, vilket motsvarar en bilresa på ca 160 mil med genomsnittlig förbrukning. Men andra ord verkar risken vara större att korna hinner ta kål på mänskligheten innan biltrafiken gör det!

ÅRETS ÖVERRASKNINGAtt Grekland har ekonomiska problem har väl inte undgått någon. Därför blev vi tagna på sängen när landets regering beslutade att bygga en helt ny Formel 1-bana för 800 miljoner kr. Anläggningen ska placeras utanför staden Xalandritsa och kommer att ha plats för 50 000 åskådare. Satsningen är kontroversiell, men den grekiska ambassaden i Stockholm menar att det är precis rätt åtgärd. "Det är därför som vi genomgått de tuffa sparåtgärderna. Vi vill satsa på den här typen av projekt".

Läs mer om