Gardelöfs Toppar & Floppar 2014

2014 blev ett minst sagt händelserikt bilår. Mini skämtade så engelsmännen satte morgonteet i vrångstrupen och Citroën C3 Picasso gjorde en riktig "tavla". En statlig utredning visade att svenska bilister betalar dubbelt så mycket skatt än nödvändigt och polisen fick bekymmer med ordet "menligt". Manliga Ferrari-ägare fick bita i det sura äpplet och självaste James Bond drabbades av biltjuvar. Vår motorjournalist Johannes Gardelöf ser med glimten i ögat tillbaka på bilåret som gått!

Foto:

Krönika2014-12-29 08:44
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

ÅRETS AFFÄRSIDÉ:
Bilarnas uppkopplade underhållningssystem blir smartare för varje dag och plötsligt vet tillverkarna allt om sina kunder. Vart vi tankar, vilken musik vi lyssnar på och vilka drive-in-restauranger vi besöker. Den här informationen är värd sin vikt i guld och är något som biltillverkarna skapar helt nya affärsmodeller för. Branschen räknar med att marknaden för uppkopplade bilar är värd 370 miljarder kronor om bara fyra år!

ÅRETS APRILSKÄMT:
Mini gjorde så att många britter satte morgonteet i vrångstrupen den första april. I en stor annonskampanj gjorde de reklam för nya Cooper T vars drivmedel utvanns av teblad och naturligtvis var bilen lackerad i "Earl Grey". På en slät kopp te så skulle man ta sig sex mil och kanske borde man ana ugglor i mossen när Mini Cooper T dessutom var utrustad med ett bränslefilter som fångade upp eventuella kaksmulor.

ÅRETS BILD:
Den här historien utspelade sig i nationalparken Pilanesburg i Sydafrika där två stackare i en Volkswagen Polo fick sitt livs chock. En kärleksfull elefanthane fattade helt enkelt tycke för bilen och började gnida sig mot motorhuven för att slutligen bestiga taket. Naturligtvis krossades rutorna, taket trycktes in och däcken punkterades. Föraren samt passageraren kom undan med blotta förskräckelsen medan elefanten nöjt traskade vidare?

ÅRETS BILIST:
En kvinna blev stoppad av polisen i Linköping efter en vinglig bilfärd. Det rörde sig uppenbart om rattonykterhet, vilket fick flera trafikanter att reagera och ringa efter polisen. Men döm om deras förvåning när kvinnan visade sig vara spiknykter och gav sin egen förklaring. Hon ville nämligen inte köra på A-brunnar i gjutjärn eftersom det ska betyda otur. Man undrar ju vad personen ifråga gör fredagen den 13:e?

ÅRETS BONDBIL:
I början av december blev det äntligen officiellt att den nya James Bond-filmen får namnet "Spectre". Men ännu intressantare nyheter dök upp från Aston Martin. Daniel Craig ska nämligen ratta en specialbyggd DB10 som ska tillverkas i tio exemplar enbart till filminspelningen. "Låt oss hoppas att Agent 007 inte kör sönder alla" sa Aston Martins nytillträdde vd Andy Palmer under presskonferensen i legendariska Pinwood Studios.

ÅRETS FELRÄKNING:
Vi svenska bilister betalar dubbelt så mycket i skatter och avgifter än vad som är nödvändigt. Det visar en utredning som Statens väg- och forskningsinstitut, VTI, gjort på uppdrag av regeringen. Varje personbil kostar samhället 0,22 kr/km, medan skatterna och avgifterna är hela 0,45 kr/km. I samma utredning kan man läsa att tågtrafiken har skatter och avgifter på 5,59 kr/km medan den verkliga kostnaden är 9,43 kr/km. Ska man skratta eller gråta?

ÅRETS FLOPP:
Regeringen instiftade en ny lag under 2014 som floppade rejält. Enligt de nya reglerna får "förare vid färd på väg med motordrivet fordon, ägna sig åt aktiviteter såsom användande av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på framförandet av fordonet". Det är bara ett problem med lagtexten - polisen har ingen susning om hur det luddiga begreppet "menligt" ska tolkas?

ÅRETS KOPIA:
Att kineser är mästare på att kopiera allt ifrån Rolex-klockor till Gucci-väskor det vet vi redan. Men nu har dom till och med kopierat en hel bil. Titta på nya Land Wind X7 som är en identisk kopia på storsäljaren Range Rover Evoque. Plagiatet ska börja säljas i Kina under mars 2015 och ska kosta motsvarande 160 000 kronor, vilket är mindre än hälften av vad en Range Rover Evoque kostar. Britternas jurister kommer att gå vidare med ärendet?

ÅRETS MARDRÖMSBIL:
Garantispecialisterna Warranty Direct konstruerade en rullande mardröm genom att ta delar från de minst tillförlitliga bilarna i sju kategorier. Motorn från BMW M5 (2011), hjulupphängningen från Audi RS6 (2011), växellådan från Jeep Grand Cherokee (2006), elsystemet från Mercedes R-klass (2004), bromsarna från Fiat Multipla (2005), luftkonditioneringen från Seat Alhambra (1996) och styrningen från Chrysler 300C (2005). Resultatet är, enligt Warranty Direct, världens absolut sämsta bil!

ÅRETS STÖLD:
Inspelningen av den nya Bondfilmen ska börja på allvar nu vid årsskiftet - men innan de ens har startat så kan hela produktionen bli försenad. Fem specialutrustade Range Rover Sport som skulle användas vid inspelningen har nämligen stulits från Land Rovers testanläggning i tyska Neuss. Bilarna stod parkerade för vidare transport till Obertilliach i Österrike där öppningsscenen till Spectre ska spelas in. Den tyska polisen har inga spår av vare sig förövare eller bilar. Kanske får man be Agent 007 om hjälp?

ÅRETS TAVLA:
Att körskolans bilar har dubbelkommando är en sak, men att helt vanliga Citroën C3 Picasso hade funktionen i Storbritannien en helt annan. Bilarna var nämligen från början vänsterstyrda men efter lite kabel- och vajerdragning så var de plötsligt högerstyrda. Det var bara ett problem - när passageraren i sätet bredvid tryckte hårt med sina fötter mot golvet så började de engelskanpassade bilarna att bromsa. Vilken tavla, Picasso!

ÅRETS TILLBEHÖR:
Skoda lanserade under året en helt ny Fabia och bilen tar det personliga utsmyckandet till en helt ny nivå. Ett fabriksmonterat tillbehör är nämligen möjligheten att få ett valfritt personligt foto på dekorpanelen ovanför handskfacket. Själva fotot laddar ägaren upp via nätet direkt till Skoda och fästs sedan i form av en foliering som dessutom ska vara lätt att ta bort den dagen du tröttnar på motivet.

ÅRETS TOPPNYHET:
Wow, vilken nyhet för alla oss som trånade efter en JC Indigo 3000 under 1990-talet. Den svenska sportbilen som bara blev 43 exemplar gammal återuppstår nu tack vare Torbjörn von Braun som till vardags säljer sportbilar i Skene. Det nya namnet blir vonBraun Indigo 3000R och en exklusiv förserie om tio bilar kallad Signature Series ska tillverkas under 2015. Samtliga är reserverade trots att priset börjar från 950 000 kronor.

ÅRETS UNDERSÖKNING:
Biluthyrningsjätten Eurocar gjorde "årets undersökning" bland 2000 kvinnor. Frågan som skulle besvaras var helt enkelt vilket bilmärke vi män ska ratta för att bli så attraktiva som möjligt. Segrare blev Audi som fick 18 procent av kvinnornas röster medan andraplatsen kammades hem av BMW med 12 procent. På delad sista plats med 2 procent av rösterna hamnade Volvo tillsammans med - hör och häpna - Ferrari!

ÅRETS VARUMÄRKE:
Interbrand presenterade årets mest värdefulla varumärken och bland biltillverkarna var det än en gång Toyota som toppade listan på åttonde plats. Det japanska varumärket värderades till 306 miljarder kronor medan ettan på listan var Apple med sina hissnande 858 miljarder. Om vi håller oss inom bilindustrin så kammade Mercedes hem silvermedaljen med 248 miljarder kronor medan BMW tog bronset med 247 miljarder.

Läs mer om