Ger "föris" högre lön än "dagis"?

Ord kan försätta berg, men också gravt överskattas. Och att kamouflera yrken för att höja dess status fungerar sällan särskilt bra.

Blev "föris" en bättre benämning än "dagis"?

Blev "föris" en bättre benämning än "dagis"?

Foto: Fredrik Sandberg / TT Arkiv

Krönika2021-12-15 20:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag trodde att omskrivningen för städare i form av det löjliga "sanitetstekniker" hade skrotats för länge sedan. Icke. På platsbanken.se kan man söka jobb som tekniker i kategorin sanitet.

Är det inte väldigt fördomsfullt att tycka att titeln städare är fördomsfull? Alltså, de som propsar på att yrken ska byta namn kanske borde rannsaka sig själva först istället.

Två gånger har jag följt med och skrivit om sopgubbars vardag. De kallade sig själv sopgubbar, men en arg läsare mejlade och tyckte att jag borde ha bytt ut det mot renhållningsarbetare, trots att de intervjuade inte själva titulerade sig så.

Alla vet vad en sopgubbe – och mina var mycket stolta och yrkesskickliga sådana – gör. Utan dem skulle allas vår vardag snabbt kapsejsa.

Renhållningsarbetare är mer diffust. När? Var? Hur? Kan det vara en polis? En tandhygienist?

Men nu gäller det dagis.

Låt mig först göra klart:

Jag högaktar alla som arbetar med barn. Små barn, halvstora barn och stora barn. Det är skamligt att ni inte har bättre betalt! Ni är beundransvärda med ert tålamod och jag hade inte klarat att byta med er ens för en dag.

Jo, men inte utan att bli anmäld av någon förälder. Eller rektor.

I många decennier hette det daghem (dagis), lekskola (lekis) och daghemsfröken (dagisfröken). Is-orden är gulliga och lätta att säga för små barn.

Jag tycker att det är fina och varma benämningar. Daghem: min unges hem på dagen. Dagmamma (som mina hade): deras mamma när jag är på jobbet.

Men nej. Benämningarna ansågs nedvärderande för yrkesgruppen, som minsann inte bara var några lektanter. Och lekis, usch så oseriöst med tanke på allt som lärs ut där.

Så dagis byttes till förskola, lekis till förskoleklass och dagisfröken (och alla andra fröknar och lärare) fick heta pedagog. 

Inte så mycket värme i de orden direkt. Vilket kanske var avsikten.

Men vem var det som så fördomsfullt inte trodde att även dagisfröknarnas arbete handlade om just lustfyllt, pedagogiskt lärande genom lek och i socialt samspel?

Vad har nu denna namnkullerbytta fått för effekt i praktiken? Högre status, höjd lön och bättre arbetsvillkor för alla hjältar som tar hand om våra barn? Knappast.

Jo, en effekt är att folk istället för dagis säger föris. FÖRIS!

Ska det framöver låta så här, när lille Elis och lilla Lovis hämtas:

"Hej mammis! Idag fick jag banan till mellis av peddis på föris."

Hujeda mig.