Hacka dig in - få jobb

Amerikanska forskare har visat hur man från en enkel dator kan ta över kontrollen och låta bilar accelerera och bromsa utan förarens kontroll. Det senaste är en lista över de mest "lätthackade" bilarna på marknaden och den toppas av Jeep Cherokee samt Cadillac Escalade. Nu har säkerheten i nya bilars elektronik fått elbilstillverkaren Tesla att ta ett radikalt beslut.

Foto:

Krönika2015-05-06 04:05
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.


Den svaga punkten är bilarnas Bluetooth-system som enligt datahackarna är en öppen dörr där man enkelt kan gå in och ta över olika funktioner. Antiterrorexperter har länge varnat för hur enkelt bilar kan fjärrstyras och användas som terrorvapen. Nu är det hög tid att täppa igen luckorna.

Tickande bombTesla har insett att risken är större för elbilar än konventionella bilar och tar nu till drastiska metoder för att stoppa de nya terroristerna. Därför anställer man nu ett trettiotal datahackare som på heltid ska försöka ta sig in i bilarnas datasystem och förutom en saftig månadslön får man även en rejäl bonus om man lyckas hitta säkerhetsluckor i systemen. Dessa brister vill givetvis Tesla täppa till innan bilarna rullar ut i trafiken som tickande bomber för nutidens terrorister. I tidningsannonser och banners på internet kan man därför lite kaxigt läsa rubriker som: "Hacka dig in i en Tesla Modell S och du blir anställd". Hur många som hittills lyckats vill företaget däremot inte berätta.

Läs mer om