Hjälp, jag är förföljd av skosulor!

Jag undrar om inte näthandeln på sikt gräver sin egen grav. Man blir ju såväl utmattad som förföljd.

Genrebild näthandel.

Genrebild näthandel.

Foto: TT

Krönika2021-01-06 20:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Näthandel i pandemitider har sina poänger. Men måste den verkligen generera denna störtflod av mejl?

Mejl 1: 
Tack för din beställning! Ditt ordernummer är 314667056. När dina produkter har packats och lämnat vårt lager kommer du att få en leveransbekräftelse med leveransinformation samt en spårningslänk till ditt paket. Tack för att du handlar hos oss!

Mejl 2:
Leveransbekräftelse. Din order 314667056 har nu skickats från vårt lager. Tack för att du handlar hos oss!

Mejl 3:
På nedanstående spårningslänk kan du följa ditt paket. Tack för att du handlar hos oss!

Mejl 4: 
Dina varor är nu framme och finns att hämta på nedanstående paketutlämningsplats. Tack för att du handlar hos oss!

Mejl 5:
Ditt paket har nu hämtats ut. Tack för att du handlar hos oss!

Mejl 6:
För en tid sedan handlade du en vara hos oss. Vi hoppas att du är nöjd med ditt köp och vore tacksamma om du vill betygssätta det genom att svara på några frågor som gör oss ännu bättre.Tack för att du handlar hos oss!

Att gå in i en fysisk butik och handla utan efterföljande tjafs ter sig som Nirvana. 

Som om all denna information inte vore nog blir man i evigheter efter inköpet, via datavärldens algoritmer, förföljd av annonser från dels den butik man handlat av, dels alla möjliga andra försäljare av liknande produkter. Storebror har aldrig sett dig så bra som nu.

Just nu är jag förföljd av sulor. Gubben har drabbats av hälsporre. Jag googlade efter bra grejer och beställde till slut ett slags tajt halvstrumpa för hälen (som visade sig vara skit).

Nu kan jag inte scrolla på Facebook, kolla vädret eller läsa en nättidning utan att annonser för olika hälsporrehjälpmedel dyker upp och tränger sig in mellan bekantas barnbarn och löparrundor på Facebook. Mellan regnskurar och lågtryck hos SMHI. Mellan pandemier och kändisskvaller på nyhetssajter. Överallt mellan Tegnell och Bianca Ingrosso: Sulor, sulor och åter sulor.

Inte bara mot hälsporre utan även hålfotsinlägg, ortopediska inlägg, värmesulor, stötdämpande helsulor, hälinlägg, flexibla gelésulor, förfotsdynor (med skum) och fan och hans moster. Jag blir galen!

Nu vill jag därför tala direkt till er algoritmer ute i cyberspace: 

JAG HAR REDAN KÖPT SULOR FÖR HÄLSPORRE. JAG VILL INTE HA NÅGRA FLER ERBJUDANDEN OM SULOR FÖR HÄLSPORRE. INTE HELLER OM HÅLFOTSINLÄGG. ELLER ANDRA SULOR ÖVER HUVUD TAGET. ALDRIG MER I HELA LIVET VILL JAG HA DET. JAG HATAR SULOR. HÖR NI DET!!!