Ingen "elskling" i USA

Hur märkestrogen är du? Återvänder du nöjd och belåten till samma märke om och om igen och rekommenderar du ditt val till grannar och goda vänner? Det gäller inte ägare till elbilar i USA enligt en färsk undersökning. De byter till den nya teknologin för att snabbt överge den när det är dags för nästa bilbyte eftersom elbilen inte erbjuder samma funktionella standard som man är van vid.

Foto:

Krönika2013-03-11 07:07
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.


Risken att bli stående utan kraft i batteriet upplevs av många som avgörande för att man avstår det miljövänliga alternativet. Problemet har blivit så akut att det till och med fått en medicinsk diagnos, nämligen "avståndsnoja". Läkare får ta emot patienter som klagar över diffusa magsmärtor och sömnproblem. Mardrömmen är att bli stående i rusningstrafik med dött batteri.

Inget för tjuvar
Den eldrivna bilen får inte bogseras utan måste lyftas upp på en specialbärgare och för kunden väntar en saftig räkning. Batterierna kräver sedan minst tolv timmars laddning innan de nått full kapacitet. Vid soppatorsk med en bensinmotor hade det räckt med en reservdunk och en skvätt bränsle för dryga hundralappen. Detta gör att så många som åtta av tio väljer en bil med förbränningsmotor när de byter in sin el- eller hybridbil och bara 22 procent är märkestrogna och köper en ny av samma typ. Siffrorna skapar naturligtvis oro bland biljättarna i Detroit som satsar miljardbelopp på nästa generations elbilar. Bäst i test var Toyota Prius där tre av tio kan tänka sig att byta till en ny. En annan grupp som ogillar den nya tekniken är biltjuvarna i USA. Bara någon procent av alla bilar som stjäls är hybrider eller elektriska. "Även tjuvarna litar mer på den gamla tekniken" kommenterar lite syrligt en polischef.

Läs mer om