Ingen pina vid pumpen

"Pinan vid pumpen" brukar jänkarna kalla det när man ska betala bensinnotan - men inte längre. Bensinpriset i USA har sjunkit och är i dag 30 procent lägre än för ett år sedan, vilket resulterar i att en liter bensin nu kostar 4 kronor och 90 öre. Senaste årtiondets kriser har fått USA att öka den inhemska oljeproduktionen och nu är man inte längre lika beroende av arabländerna.

Foto:

Krönika2015-01-20 05:05
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.


Raset från 4 till 2,90 dollar i snitt per gallon (1 gallon är 3,8 liter) har fått oanade konsekvenser för bilförsäljningen och energieffektiva hybrider samt småbilar säljer sämst. Det är med andra ord inte enbart miljön som blir lidande utan många återförsäljare står med modeller som är helt osäljbara.

Rekord för stora motorerFord som har satsat megabelopp på att marknadsföra den nya generationens Fiesta och Focus i staterna fick se försäljningen falla som en sten under hösten. Vinnarna är istället tunga stadsjeepar och pickuper med stora motorer och branschen jublar. 2014 blir dessutom det bästa året sedan 2007 för försäljningen av fordon med fler cylindrar än fyra. Jeep sålde under oktober 52 procent mer Cherokee än månaden före och både General Motors, Ford samt Dodge säljer fler lätta lastbilar än man hinner tillverka. Medan försäljningen sätter nya rekord och handlarna gnuggar sina händer så finns det en grupp som protesterar högljutt. Miljövännerna anser att det låga bensinpriset stimulerar till onödiga mil på vägarna och demonstrerar därför utanför Vita huset för högre bensinpriser.

Läs mer om