På en tidsresa till 40-talet

Det talas om hård ton i sociala medier. Ha, säger jag! Följ med en vända till 1940-talet.

Tonen var inte så mild på 40-talet heller.

Tonen var inte så mild på 40-talet heller.

Foto: Carina Glenning

Krönika2022-07-06 17:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Via gamla damtidningar från 40-talet har jag gjort en tidsresa och kan konstatera att vikt- och utseendehetsen var minst lika utbredd då som nu.

Till Damernas världs "Förtroendevrån" får läsarna skriva om sina hjärtesuckar och andra spörsmål till en "förstående vän". Och vännen, hon heter Gerd Ribbing, som med ord och inga visor, rättframt och inte så lite barskt vägleder kvinnorna till ett bättre leverne.

• Signaturen "Tjockis" skriver att hon väger 20 kilo för mycket, har plattfot och känner sig olustig och nere. Ribbing rekommenderar en rejäl avmagringskur och avslutar med följande: "Sedan undrar jag om inte ni, som ganska sysslolös hemmafru, borde skaffa er minst tre barn så fort som möjligt. Om inte egna så åtminstone fosterbarn."

• Signaturen "Ärelysten, 18 år" skriver att hon med sitt fattiga ursprung hyser klasshat, fast hon vet att det delvis beror på avundsjuka. Ribbing tar i med storsläggan: "Det är endast de tanklöst högfärdiga människorna som känner klasshat. Har ni inte begripit att förnämitetens nyckel heter ödmjukhet, ni ovanligt högmodiga lilla fröken!"

• Signaturen "Eva-Lisa" har funderingar kring sin vikt och får tydliga anvisningar: "Om ni har en fin benstomme, smala handleder och vrister kan ni med er längd på 175 centimeter väga 60–65 kilo. Är ni mycket grovt byggd kan ni väga uppåt 74 kilo utan att se för stadig ut. Man mår aldrig bra av att proppa sig full med mat! En viss behärskning måste man ALLTID utöva i fråga om aptiten och laga att man slutar äta strax INNAN man känner mättnad. Det är ett utmärkt knep."

• Signaturen MET" är frånskild med två små barn. Hon har sällskap med en 35-årig man, som hon hoppats ska fria, men som vänt blickarna mot en 20-åring. Dessutom dricker han för mycket och är nervös. Ribbing: "Det är olyckligt när en frånskild kvinna genast söker upp en annan man. Åtskilliga år bör gå förbi innan man binder sig. Ryck nu upp er och arbeta på att bli en aktad och duktig samhällsmedborgare, UTAN vidhängande karl!"

• "Dåligt humör" klagar över månatlig nedstämdhet och får sig en avhyvling: "För bok, människa! Det vore ju fasligt larvigt om man varenda månad på nytt skulle vara ovetande om svaghetstidens surhet. Fila naglarna, tvätta håret, köp en ny krage till klänningen, se glad ut och måla några burkar i köket!"

Med dessa visdomsord önskar jag dig en underbar sommar, kära läsare. 

Och om det kärvar, köp en ny krage och se glad ut!