I förra krönikan om matsvinnn bad jag er om hjÀlp med tips för att inte prima mat gÄr i soporna. Och jösses vad tipsen har strömmat in! HÀr Àr en del av allt ni mejlat mig. Stort tack!
⹠LÀgg alla sorters pastarester i en stor burk i frysen. NÀr den Àr full blir det pastagratÀng, ofta pÄ kylskÄpsrens (lite ledsna grönsaker, en slatt grÀdde/mjölk, nÄn ostskalk osv).
⹠Frys skalken pÄ parmesanosten och lÄt hela den koka med i grytor eller soppor för mustig umamismak. Spara andra ostkanter tills du ska göra gratÀng, paj eller pizza.
⹠Det lÄter inte klokt, men jag anvÀnde rester av Tareq Taylors kÄlpudding pÄ en pizza. Skitgott!
⹠Frys in mat som hÄller pÄ att bli gammal, som citron, mjölk, grÀdde, ost, smörgÄsskinka och annat.
⹠Köp ett kylskÄp i övre prisklassen och du fÄr ett helt nytt livsmedelsliv. I den övre delen Àr det konstant 4 grader. I grönsakslÄdan tillförs fukt hela tiden. Isbergssallad som förr blev murken pÄ en vecka kÀnns krispigt nyskördad efter tvÄ veckor. I köttlÄdan Àr det konstant 0 grader. TÀnk sjÀlv vad det innebÀr jÀmfört med att ha kött, korv, kyckling mm liggandes i 8 grader. Numera lÀgger jag pÄ nÄgra veckor pÄ bÀst före datumen, om nÄgot rÄkat ligga för lÀnge. Allt detta fÄr man dessutom till en lÀgre elförbrukning
⹠SÀtt fram konserver med utgÄnget datum eller nÀra utgÄnget datum pÄ köksbÀnken och tÀvla i familjen om hur mÄnga olika man kan göra av med i en enda matrÀtt. Kriteriet Àr att det ska bli gott.
⹠Frys in bruna bananer i bitar till supergod glass om man mixar med tex kakao. Eller gör en smoothie.
⹠NÀr mÄnga avocado mognar samtidigt: TÀrna köttet och frys in.
⹠AnvÀnd överbliven pasta som topping pÄ soppan.
⹠Ha en liten korg i kylen mÀrkt "Àt snart".
âą Ăt Ă€ven blasten pĂ„ knipplök, rödbetor, broccoli, rĂ€disor och blomkĂ„l. Googla. Finns mĂ„nga recept.
âą Gör smör av gammal grĂ€dde. TillsĂ€tt rapsolja och du har egentillverkat Bregott. Ofta funkar det med grĂ€dde dĂ€r bĂ€st-före-datum var för flera veckor sedan. Luktar det ok sĂ„ Ă€r det ok. Det kan redan ha börjat bildas smör i paketet, pĂ„ vĂ€ggarna. Det Ă€r bara att vispa pĂ„ â vĂ€tskan som bildas, vasslen, gĂ„r utmĂ€rkt att baka pĂ„.
⹠AnvÀnd rester till omelett och crepes.
⹠Va, slÀnger folk Àgg? Varför dÄ? De hÄller sig ju i flera mÄnader efter utgÄngsdatum!
⹠Den 3 juni anvÀnde jag grÀdde som var öppnad och bÀst före 25/5, alltsÄ Ätta dagar "för gammal". Inget som helst fel pÄ den. SÀnk temperaturen i kylskÄpet till 4-5 grader sÄ hÄller sig maten mycket lÀngre.
âą Gör chips av potatisskal om du har en airfryer. Ăverbliven kokt potatis kan anvĂ€ndas i bĂ„de paj- och bröddegar.
⹠AnvÀnd smÄ rester som förrÀtt vid kommande mÄltider.
âą NĂ€r tomater börjar bli lite âtröttaâ, frys dem. De funkar utmĂ€rkt att ha i köttfĂ€rssĂ„s, koka tomatsoppa, göra pizza/pastasĂ„s av. NĂ€r det blir för mycket frysta tomater kokar vi egen ketchup som blir ljuvlig.
âą Det gĂ„r alldeles utmĂ€rkt att göra ugnspannkaka â och frysa in â av sur mjölk!
⹠Frys alla överblivna smÄsnuttar av kött, korv, rotsaker etc i. Blir en finfin pytt en dag. Inget Àr för smÄtt för att spara.
⹠Spara inte en deciliter creme fraiche, eller 1/3 squash nÀr du lagar mat. De riskerar att glömmas bort, nÀr de hade kunnat bli Ànnu en portion i den dÀr grytan.
⹠Fixa en restbuffé! Duka lite extra fint sÄ blir det ett smörgÄsbord i miniatyr.
⹠SlÀng inte Àggskalen! Krossa och lÀgg i komposten för tillskott av kalk. Eller strö i rabatten, gillas inte av mördarsniglarna och andra kryp.
⹠Koka buljong pÄ det du tÀnkt slÀnga.
⹠SkÀr inte bort den vita roten pÄ rabarbern. Den Àr godast av allt, söt och fin.
⹠Jag ifrÄgasÀtter Tekniska Verkens gröna pÄse. Den Àr en ursÀkt för folk att slÀnga och kÀnna sig "duktiga", nÀr maten istÀllet borde ha Àtits upp.
⹠StÀll krav pÄ din mataffÀr att ta sitt miljöansvar och erbjuda varor med kraftigt rabatterat pris nÀr de nÀrmar sig slutdatum. 50 eller 70 procent, inte 30!
Och sÄ ett eget resttips. Gör matmuffins! BÀst funkar en silikonform för 12 stycken.
10 Àgg
2 dl smakrik ost
1 dl grÀdde
Rester (kött, lax, bacon, skinka, lök, halloumi, fetaost, oliver, svamp, grönsaker eller vad som helst)
Salt, peppar, chiliflakes och nÄgon örtkrydda
Vispa ihop grÀdde, ost, Àgg och kryddor. Fördela i muffinsformarna. Dutta ned dina rester i smeten.
GrÀdda i 200 grader i 20 minuter tills de pöst upp och fÄtt fin fÀrg. Goda sÄvÀl varm som kalla och perfekt utflyktsmat.