SÄ hÀr kan vi minska matsvinnet!

Hur kan du och jag minska svenska hushÄllens matsvinn pÄ 900 000 ton mat per Är? Jo, sÄ hÀr!

ÄnvĂ€nd stocken pĂ„ broccolin. Lita inte pĂ„ bĂ€st föredatum nĂ€r det gĂ€ller Ă€gg. TĂ€rna och frys in mogen avocado. Frys in smĂ„snuttar av kött, korv och grönsaker till en framtida pyttipanna. AnvĂ€nd alla sorts rester till paj, pizza, gratĂ€nger, omelett och crepes.

ÄnvĂ€nd stocken pĂ„ broccolin. Lita inte pĂ„ bĂ€st föredatum nĂ€r det gĂ€ller Ă€gg. TĂ€rna och frys in mogen avocado. Frys in smĂ„snuttar av kött, korv och grönsaker till en framtida pyttipanna. AnvĂ€nd alla sorts rester till paj, pizza, gratĂ€nger, omelett och crepes.

Foto: Mostphotos

Krönika2021-06-09 20:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

I förra krönikan om matsvinnn bad jag er om hjÀlp med tips för att inte prima mat gÄr i soporna. Och jösses vad tipsen har strömmat in! HÀr Àr en del av allt ni mejlat mig. Stort tack!

‱ LĂ€gg alla sorters pastarester i en stor burk i frysen. NĂ€r den Ă€r full blir det pastagratĂ€ng, ofta pĂ„ kylskĂ„psrens (lite ledsna grönsaker, en slatt grĂ€dde/mjölk, nĂ„n ostskalk osv).

‱ Frys skalken pĂ„ parmesanosten och lĂ„t hela den koka med i grytor eller soppor för mustig umamismak. Spara andra ostkanter tills du ska göra gratĂ€ng, paj eller pizza.

‱ Det lĂ„ter inte klokt, men jag anvĂ€nde rester av Tareq Taylors kĂ„lpudding pĂ„ en pizza. Skitgott!

‱ Frys in mat som hĂ„ller pĂ„ att bli gammal, som citron, mjölk, grĂ€dde, ost, smörgĂ„sskinka och annat. 

‱ Köp ett kylskĂ„p i övre prisklassen och du fĂ„r ett helt nytt livsmedelsliv. I den övre delen Ă€r det konstant 4 grader. I grönsakslĂ„dan tillförs fukt hela tiden. Isbergssallad som förr blev murken pĂ„ en vecka kĂ€nns krispigt nyskördad efter tvĂ„ veckor. I köttlĂ„dan Ă€r det konstant 0 grader. TĂ€nk sjĂ€lv vad det innebĂ€r jĂ€mfört med att ha kött, korv, kyckling mm liggandes i 8 grader. Numera lĂ€gger jag pĂ„ nĂ„gra veckor pĂ„ bĂ€st före datumen, om nĂ„got rĂ„kat ligga för lĂ€nge. Allt detta fĂ„r man dessutom till en lĂ€gre elförbrukning

‱ SĂ€tt fram konserver med utgĂ„nget datum eller nĂ€ra utgĂ„nget datum pĂ„ köksbĂ€nken och tĂ€vla i familjen om hur mĂ„nga olika man kan göra av med i en enda matrĂ€tt. Kriteriet Ă€r att det ska bli gott. 

‱ Frys in bruna bananer i bitar till supergod glass om man mixar med tex kakao. Eller gör en smoothie. 

‱ NĂ€r mĂ„nga avocado mognar samtidigt: TĂ€rna köttet och frys in. 

‱ AnvĂ€nd överbliven pasta som topping pĂ„ soppan.

‱ Ha en liten korg i kylen mĂ€rkt "Ă€t snart".

‱ Ät Ă€ven blasten pĂ„ knipplök, rödbetor, broccoli, rĂ€disor och blomkĂ„l. Googla. Finns mĂ„nga recept.

‱ Gör smör av gammal grĂ€dde. TillsĂ€tt rapsolja och du har egentillverkat Bregott. Ofta funkar det med grĂ€dde dĂ€r bĂ€st-före-datum var för flera veckor sedan. Luktar det ok sĂ„ Ă€r det ok. Det kan redan ha börjat bildas smör i paketet, pĂ„ vĂ€ggarna. Det Ă€r bara att vispa pĂ„ – vĂ€tskan som bildas, vasslen, gĂ„r utmĂ€rkt att baka pĂ„. 

‱ AnvĂ€nd rester till omelett och crepes.

‱ Va, slĂ€nger folk Ă€gg? Varför dĂ„? De hĂ„ller sig ju i flera mĂ„nader efter utgĂ„ngsdatum!

‱ Den 3 juni anvĂ€nde jag grĂ€dde som var öppnad och bĂ€st före 25/5, alltsĂ„ Ă„tta dagar "för gammal". Inget som helst fel pĂ„ den. SĂ€nk temperaturen i kylskĂ„pet till 4-5 grader sĂ„ hĂ„ller sig maten mycket lĂ€ngre. 

‱ Gör chips av potatisskal om du har en airfryer. Överbliven kokt potatis kan anvĂ€ndas i bĂ„de paj- och bröddegar.

‱ AnvĂ€nd smĂ„ rester som förrĂ€tt vid kommande mĂ„ltider.

‱ NĂ€r tomater börjar bli lite ”trötta”, frys dem. De funkar utmĂ€rkt att ha i köttfĂ€rssĂ„s, koka tomatsoppa, göra pizza/pastasĂ„s av. NĂ€r det blir för mycket frysta tomater kokar vi egen ketchup som blir ljuvlig.

‱ Det gĂ„r alldeles utmĂ€rkt att göra ugnspannkaka – och frysa in – av sur mjölk!

‱ Frys alla överblivna smĂ„snuttar av kött, korv, rotsaker etc i. Blir en finfin pytt en dag. Inget Ă€r för smĂ„tt för att spara.

‱ Spara inte en deciliter creme fraiche, eller 1/3 squash nĂ€r du lagar mat. De riskerar att glömmas bort, nĂ€r de hade kunnat bli Ă€nnu en portion i den dĂ€r grytan.

‱ Fixa en restbuffĂ©! Duka lite extra fint sĂ„ blir det ett smörgĂ„sbord i miniatyr.

‱ SlĂ€ng inte Ă€ggskalen! Krossa och lĂ€gg i komposten för tillskott av kalk. Eller strö i rabatten, gillas inte av mördarsniglarna och andra kryp.

‱ Koka buljong pĂ„ det du tĂ€nkt slĂ€nga.

‱ SkĂ€r inte bort den vita roten pĂ„ rabarbern. Den Ă€r godast av allt, söt och fin.

‱ Jag ifrĂ„gasĂ€tter Tekniska Verkens gröna pĂ„se. Den Ă€r en ursĂ€kt för folk att slĂ€nga och kĂ€nna sig "duktiga", nĂ€r maten istĂ€llet borde ha Ă€tits upp.

‱ StĂ€ll krav pĂ„ din mataffĂ€r att ta sitt miljöansvar och erbjuda varor med kraftigt rabatterat pris nĂ€r de nĂ€rmar sig slutdatum. 50 eller 70 procent, inte 30!

Och sÄ ett eget resttips. Gör matmuffins! BÀst funkar en silikonform för 12 stycken.

10 Àgg
2 dl smakrik ost
1 dl grÀdde
Rester (kött, lax, bacon, skinka, lök, halloumi, fetaost, oliver, svamp, grönsaker eller vad som helst)
Salt, peppar, chiliflakes och nÄgon örtkrydda

Vispa ihop grĂ€dde, ost, Ă€gg och kryddor. Fördela i muffinsformarna. Dutta ned dina rester i smeten. 

GrÀdda i 200 grader i 20 minuter tills de pöst upp och fÄtt fin fÀrg. Goda sÄvÀl varm som kalla och perfekt utflyktsmat.