Moder jord är sjuk. Man vill göra rätt, men det är inte alltid så lätt.
Något vi dock alla kan göra är att sluta kasta prima käk!
När mina barn bodde hemma skällde jag på dem om de åt resterna i kylen i fel ordning. Kommer man hem från skolan och är vrålhungrig äter man inte det familjen åt i går kväll, utan det vi åt i förrgår. Eller dagen före det. Lagad mat håller sig ju minst en vecka i kylen.
"Ät i rätt ordning" var ett mantra och jag är stolt över att det fastnat hos dem.
Matsvinnet i Sverige står för 500 000 ton växthusgaser, det motsvarar ungefär lika mycket gas som 200 000 bilar släpper ut per år. Innan maten har hamnat i soporna har den bidragit till koldioxidutsläpp.
Produktionen av den delen mat som årligen hamnar i soporna motsvarar drygt två miljoner ton koldioxid.
"Stoppa matsvinnet" är en kampanj på initiativ av Naturvårdverket, Livsmedelsverket och Jordbruksverket och där kan du få massor av tips på hur du minskar svinnet.
En bov i dramat är bäst-före-datum som inte är detsamma som "livsfarligt efter" och som sätts med stora marginaler, till skillnad från sista förbrukningsdag som används på exempelvis kött, fisk och fågel. (Själv äter jag dock ofta mat även efter sista förbrukningsdag och har aldrig blivit sjuk.)
Bäst före är en garanti från producenten att varan vid detta datum håller exakt samma kvalitet som vid tillverkningstillfället. Att en läsk innehåller lika mycket kolsyra, att pastan har samma spänst och att ketchupen är lika krämig. Datumet säger inte att varan blir dålig.
Ett annat sorgligt faktum är att vi slutat förlita oss på våra sinnen. Titta, lukta och smaka på maten. Det är nästan omöjligt att få i sig dåligt mat!
Använd hela grönsakerna, blasten på blomkålen och roten på broccolin. Hacka och använd i wok, pytt eller gör mos. Allt som smakar bra är ätligt.
Frys in småbitar av kött, korv, skinka, lök och rotsaker i en glasslåda. Fyll på efterhand och vips har du världens godaste pytt. Inget är för smått att spara.
Grönsaker skrumpnar av fuktbrist. Ge dem ett vattenbad och de blir som nya igen.
De livsmedel vi slänger mest är, i ordning: frukt, grönsaker, kött, fisk, skaldjur, ägg och bröd. Totalt slänger svenska hushåll 900 000 ton mat per år.
Köttet är värst. Vi föder upp djur, slaktar dem – och slänger köttet.
Det gör mig tjutfärdig.
Ps. Vilket är ditt bästa matsvinnstips? Mejla mig gärna!