Jakten på dropparna

Det är dyrt att leva och smålänning som man är vet man att det alltid finns pengar att spara bara man lägger manken till. Några usla kronor här och några hundralappar där blir stora slantar i det långa loppet och det är pengar man kan ha betydligt roligare för. Att äga bil är knappast något billigt nöje och hamnar på andra plats över familjens största utgifter. Här är några enkla tips på hur du kan dra ner på kostnaderna.

Foto:

Krönika2013-07-16 04:05
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.


Att lära sig köra enligt principen med ecodriving kan vara en god investering och det inte enbart för din plånbok utan också för miljön. Det är kort och gott en körteknik som går ut på att man ska växla upp så snabbt som möjligt och hoppa över växlar samtidigt som man i så hög utsträckning som möjligt bör motorbromsa. Detta resulterar i sin tur till mellan 10-20 procent lägre bränsleförbrukning och för oss som kör mycket bil så blir det många liter per år.

Klirr i kassanHar du varit på semester? Låt inte en eventuell takbox sitta på längre än nödvändigt då detta kan resultera i att förbrukningen ökar med 0,1-0,2 liter milen. Har du fler bensinstationer inom ett nära område kan det löna sig att kolla upp vem som har billigast drivmedel. Det kan också vara en god idé att skaffa sig ett bensinkort då du kan få några öre per liter i rabatt varje gång du tankar. Ska du fylla på spolarvätska så köp koncentrerad, vi har aldrig förstått oss på personer som vill betala för 50% vatten. Att kolla lufttrycket regelbundet är också en viktig del i jakten på dropparna men även livslängden på däcken ökar med rätt tryck. Ska bilen repareras eller in på service lönar det sig att kolla priset. Här snackar vi inte hundralappar utan det kan faktiskt röra sig om flera tusen beroende på vilken verkstad man väljer. Nu har ni lite att "tanka" på!

Läs mer om