Förbjud kantarellbilder i sociala medier. Jag anser dem vara hets mot folkgrupp. Hets mot alla som aldrig hittar några.
Det är djupt kränkande att få horder av gula svampbilder kastade över sig.
Berg efter berg med gula kantareller, noggranna upplysningar om exakt hur mycket fångsten vägde, hur mycket svampplockaren hittills i år har nedlagt, men självklart aldrig minsta hint om VAR de hittats.
Du kan fråga en svensk om mycket, men dit hör inte var de har sina kantarellställen. Spelar ingen roll om de själva håvar in 100 kilo, ingen annan ska få njuta av dem.
Det är som om svamp har ett eget grundlagsskydd.
Ingen skulle lägga upp en bild på en pengahög och utbrista: "Kolla, kolla vad mycket jag tjänat den senaste månaden!"
Men svampskrävel går bra. Gärna med skroderande kommentarer som:
"Plockade fem kilo på 20 minuter".
"Skogen levererar verkligen i år".
"Plockade 12 kilo på en timme. Lika mycket som förra helgen".
"Jag har aldrig sett så mycket svamp."
Jag kände hur ilskan tilltog när jag för femte gången i år gick med Gubben i ihållande duggregn och hittade fyra kantareller på två timmar, varav två var maskanfrätta.
Men svampguden hörde bön.
Plötsligt stod vi i ett hav av svart trumpetsvamp och den svampen går inte av för hackor.
Vi plockade korgarna fulla, hivade in svampen därhemma – och vad gjorde jag sedan?
Jo, bullade upp dem på köksbordet, tog bilder och lade ut på Facebook.
Så lumpet. Så nedrigt. Och barnsligt. Det är ju det jag säger: svampplockare är onda, illvilliga, elitistiska och snåla.
Och hetsar alla krakar som aldrig hittar några.
Jag vill se en omedelbar översyn av yttrandefrihetslagen gällande gula kantareller.
En tröst för er som aldrig hittar gula kantareller är att det är ett fantastiskt Karl-Johanår i Sverige.
Skynda ut så att du hinner plocka små knubbiga exemplar som maskarna inte upptäckt än.
Du kan skiva dem tunt och torka dem eller förvälla och frysa in för att i vinter ha som sås, i risotto, stekt på macka, i pasta, som omelettstuvning, i grytor . . . du kan använda Karl-Johan till det mesta.
Himmelsk sås:
Rensa, skär i bitar och ånga av din Karl-Johan tills den är torr.
I med smör, finhackad schalottenlök och en hackad vitlöksklyfta. Fräs en stund.
På med grädde, salt, peppar, soja, en dutt Dijonsenap och valfri kryddört mot slutet. Jag tog citrontimjan. En skvätt konjak sitter inte i vägen.
Småputtra till önskad konsistens.
Lätt som en plätt. Och himmelskt gott.