Knappen som kostar liv

Har du en bil man startar med ett enkelt knapptryck? Den trendiga knappen som ersätter startnyckeln har hittills kostat minst fem människoliv bara i USA och fler kommer att få sätta livet till, spår en amerikansk olycksforskare. Riskerna med start/stopp-knappen upptäcktes när flera förare misslyckats med att nödbromsa bilarna sedan de skenat med gasen i botten. Som en sista utväg har stoppknappen använts, men utan vetskapen om att den har en rejäl fördröjning.

Foto:

Krönika2010-01-08 08:24
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.


I södra Kalifornien utplånades en hel familj när deras hyrbil inte gick att stanna efter att gaspedalen fastnat under kanten på golvmattan. Föraren, en rutinerad trafikpolis, panikbromsade men med gasen i botten orkade inte bromsarna stoppa framfarten. Att han inte kände till den speciella proceduren för att slå av motorn i ett krisläge blev förödande. Hur många vet egentligen att start/stopp-knappen har en inbyggd fördröjning vid körning?

Offer för ny teknik
"Det troliga är att han spontant gjort flera korta tryck på knappen, precis som när man startar motorn" säger Dr Daniel Vomhof som är haveriutredare vid kriminaltekniska laboratoriet i San Diego. Proceduren för att nödstoppa motorn framgår av bilens manual, men hyrbilar i USA har sällan handböcker och med handen på hjärtat - hur många läser instruktionsboken? Svågern hade sinnesnärvaro att ringa larmcentralen och samtalet slutar med orden: "gode Gud hjälp oss". Bilen rammar sedan en stadsjeep, voltar flera varv och landar i en uttorkad flodbädd där den fattar eld. Ingen av de fyra i bilen överlever. "Den här olyckan hade inte inträffat i en bil med vanlig nyckel" hävdar Dr. Vomhof. "Familjen blev offer för ny teknik som kräver utbildning för att hanteras rätt". Panikslagna förare som överlevt liknande händelser har berättat att stoppknappen inte reagerat direkt och att de inte vågat släppa trafiken med blicken för att lägga växelväljaren i neutralläge.

Fyra sekunder - en evighet
"Personligen skulle jag aldrig köpa en bil med start/stopp-knapp. Tekniken utvecklades för sportbilar körda av proffs och passar inte vardagsbilister vana vid startnyckel" säger Dr. Vomhof. På en bil med traditionell nyckel stannar motorn så fort tändningen bryts, men start/stopp-knappen på den aktuella hyrbilen måste hållas intryckt i minst fyra sekunder för att motorn ska stanna. Fyra sekunder är en evighet i en nödsituation och på den tiden hinner en skenande bil i 200 km/h samma sträcka som två fotbollsplaner. "I takt med att nyckeln ersätts av en start/stopp-knapp får vi vara beredda på att den här typen av olyckor blir vanligare" avslutar Dr Vomhof som har tjugo års erfarenhet av haveriutredningar. Ett hundratal incidenter har redan rapporterats i USA och en vanlig missuppfattning är att det räcker med en enkel knapptryckning för att stoppa motorn under färd. Men av flera manualer som jag tagit del av framgår att knappen måste vara intryckt i fyra-fem sekunder. Frågan är hur många som tänker på det vid en nödsituation?