Lätt att fixa "lappen"

Sidney langar vant in sin backpack med skolböcker och laptop i baksätet och tar plats bakom ratten i sin röda Jeep Wrangler som hon fick på sextonårsdagen. V6:an under huven spinner i gång snällt, men trots att Sidney kört i snart ett år så kommer hon inte överens med växelspaken och kopplingen. Värst är backväxeln och idag tar hon hjälp av sin mamma för att backa ut sin tuffa Jeep på gatan.

Foto:

Krönika2011-12-06 05:05
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.


Sidney bor i södra Florida och här existerar nästan inga allmänna transporter. I alla år har hennes föräldrar kört till och från skolan, men med flera barn i familjen som börjar och slutar på olika tider så blir arbetet lidande. Därför var det självklart att Sidney skulle ta körkort och få en egen bil när hon fyllde sexton. Eftersom hon föredrar muskelbilar och häftiga suvar gick tankarna på en Ford Mustang med V8, men fastande slutligen för en åtta år gammal Jeep Wrangler.

Vaddå trafikskola?
"Blev det många lektioner i körskolan" undrar jag. Sidney ser ut som ett frågetecken och undra på det - trafikskolor existerar inte! Erfarenheten bakom ratten har hon fått tillsammans med sina föräldrar och efter ett enkelt teoriprov på nätet och en uppkörning "runt kvarteret" kunde Sidney kvittera ut sitt efterlängtade körkort för 500 kronor. Chocken kommer först när försäkringen ska betalas. Eftersom Sidney är tjej höjs premien med måttliga 25 procent, medan familjer med grabbar får se premien fördubblad. Det kan betyda 30 000 kronor per år fram till 25-årsdagen. Sidney är dock inte riktigt nöjd med sin Jeep eftersom bromsarna skriker och ljuddämparen behöver bytas. "Jag borde nog ha valt en Mustang istället" konstaterar hon och går mot garaget för att diskutera bilbyte med sin pappa.

Läs mer om