Lurad av en flaska

Visst händer det väl ibland att man ligger några kilometer över hastighetsgränsen, eller hur? Jag gjorde det på en slingrande och vacker sommarväg i Östergötland när ögonen plötsligt upptäcker ett stativ som blänker i aftonsolen. Aha, en polisradar tänker jag och blir laglydig och smyger förbi fartkontrollen. Det är då det går upp för mig att jag blivit lurad - riktigt grundlurad!

Foto:

Krönika2011-03-23 05:05
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.


Ovanpå metallstativet sticker nämligen en blå PET-flaska ut ur ett rör och när man passerar på vägen är konstruktionen förvillande lik en riktig fartkontroll. Några som bodde längs vägen var oroliga för sina barn och lät bysmeden svetsa ihop några rörbitar och plötsligt stod den där: byns egen bromkloss. Länge hade man utan framgång försökt få Trafikverket att sänka hastighetsgränsen, men tröttnade till slut och löste problemet på sitt eget sätt.

Under den korta stund jag pratade med några av byborna hördes skrik från bromsarna på flera tunga lastbilar som dundrade in i samhället. Byns egen fartkontroll var realistisk nog för att yrkesförare skulle bli lurade. Tänk om fler följer byns exempel med attrapper i stället för fartkameror. Effekten blir ju densamma - vi sänker farten och vägen blir säkrare för gående och cyklister. Men jag vet en som skulle protestera, nämligen vår finansminister Anders Borg. Han, eller rättare sagt statskassan, skulle ju gå miste om en halv miljard i fortkörningsböter varje år.

Polisen i Huntington Beach utanför Los Angeles på den amerikanska västkusten har tröttnat på att rattfylleriet bara ökar och vill pröva något nytt när den vanliga övervakningen visat sig verkningslös. Nu ska de ta hjälp av Facebook och lägga ut bilder på alla som kör rattfulla. Risken att behöva skämmas offentligt ska få stadsborna att tänka sig för innan de tar bilen hem från krogen. Polisledningen ville hänga ut rattfyllona redan efter första förseelsen, men kommunen tycker alla är värd en andra chans och beslutade att trafikanter som ertappas bakom ratten med mer än 0,7 promille ska hängas ut på nätet först efter andra gången.

Några som får skämmas offentligt både i sociala media, tidningar, radio och TV är "gröna" bilister - det vill säga folk som väljer miljövänliga bilar. Alla dessa är inte nödvändigtvis goda människor, vilket jag trodde! I stället är många elaka, lögnaktiga och skurkaktiga visar en stor kanadensisk undersökning. Forskarna menar dessutom att gröna konsumenter i högre grad än andra är otrevliga mot sina medmänniskor och funnit att de ofta sätter sig över både lagar och regler. Om detta bara gäller i Kanada får vi tyvärr inte svar på.

Har du besökt en bilhandlare nyligen? Då vet du att kommersen är i full gång och hjulen rullar fortare än på många år. Det kan i vissa delar av landet till och med vara svårt att hitta ett större utbud av begagnade bilar. Bristen är så stor att vissa handlare väljer att importera begagnade bilar direkt från kontinenten. Men det är inte överallt det går lika lätt.

När Nick Ginetta på Nations Trucks utanför Orlando tyckte försäljningen gick alltför trögt annonserade han: "köp en bil och du får en AK-47 på köpet". Vapenmotståndare protesterade högljutt, men han besvärades inte av kritiken och resultatet kom direkt. Från att ha sålt tre bilar per dag kunde Nick nu konstatera att kommersen tiodubblats och lika många kunder blev efter sedvanlig kontroll ägare till ett eget automatvapen.

Säljkampanjen var tänkt att pågå över ett veckoslut, men fortfarande efter två månader betyder bilköp hos Nick att ännu fler vapen kommer ut i det amerikanska samhället där det sedan tidigare inte är någon brist på skjutvapen som lätt kommer i orätta händer och vållar personliga tragedier. Då känns det betydligt tryggare att med lite tur få ett paraply som i Sverige!