Det finns många skäl att betrakta socker som ett gift. Det gör oss feta, är inflammations- och cancerdrivande och ger människor diabetes 2. Den senare sjukdomen är livsstilsrelaterad och ska inte förväxlas med den obotliga diabetes 1.
2:an har exploderat över världen under senare decennier och kommer sig av att vi numera vräker i oss rent socker och andra extremt snabbsmälta kolhydrater, som höjer såväl blodsockret som det fettlagrande hormonet insulin.
Sockret i kakor, bullar och läsk är inte det stora problemet. Det vet vi om. Det är det insmugna sockret i allt från frukostflickor, pålägg, rödvin och vanlig mat som korv och kyckling som är boven, eftersom vi inte vet om det med mindre än att vi är näringsfysiologer med örnblick.
Men mjölmat med allt mer gluten (för att göra säden motståndskraftig) och därmed stärkelse (som omvandlas till sockermolekyler i kroppen) är också ett bekymmer.
Sockret fungerar som utfyllnad och smakförstärkare. Numera är det socker i det mesta och frågan är om vi inte är sockerberoende hela bunten.
Jag tror att det är med socker som med narkotika och alkohol.
Stora mängder är inte nyttigt för någon, men medan vissa kan äta sött med måtta måste andra avstå helt för att inte trilla dit, äta smågodis tills man nästan kräks och ta tre bullar istället för en. Dit hör jag.
Det är ett rent helvete att göra sig av med sockersug, men det går. Nikotinet var svårare, men sockret kommer tametusan inte långt därefter.
Därför blir jag glad att läsa om Sockerchecken. I samarbete med Kostfondens vetenskapliga råd och vetenskapsjournalisten Ann Fernholm, lanseras nu ett märkningssystem som kan sättas på mataffärens hyllplan för att hjälpa oss konsumenter.
Grön prick = Max 5 % av produktens energi kommer från fritt socker (som förutom tillsatt socker även inkluderar juicekoncentrat, juice och honung) och är WHO:s hälsomål.
Gul prick = 10 % fritt socker, Livsmedelsverkets övre rekommendation.
Röd prick = 10–35 % fritt socker.
Svart prick = Mer än 35 % fritt socker.
Märkningen har testats av Coop med goda resultat. Man ser lätt att Frosties flingor och Teriyakisås går fetbort. Även om det står "less sugar" på den senare innehåller den 75 % tillsatt socker. Och tänk att det som lanseras som "hälsofil" innehåller mer tillsatt socker än den mörka chokladen.
Snälla mathandlare! Gör något verkligt gott för folkhälsan och inför märkningen!