Missades av bara farten

Har du åkt fast för fortkörning på 120-väg? Ett tips är i så fall att kontakta tingsrätten och få domen hävd. En miss i lagtexten gör nämligen att det är oklart om polisen får döma ut hastighetsböter på 120-sträckor. Trafikverket ansåg ju att sju motorvägar skulle få gränsen höjd från tidigare 110, men att ändra i lagen missades av bara farten. Det har fått rikspolisstyrelsen att gå ut med ett internt brev med uppmaningen om att inte ge fortkörningsböter!

Foto:

Krönika2012-02-10 23:40
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.


Regeringen har dock agerat snabbt och beslutade den tolfte januari att ändra lagtexten, något som träder i kraft den första mars i år. Men vi ska inte uppfatta det pinsamma misstaget som att det råder fri fart på alla 120-sträckor fram tills dess. Polisen kan nämligen fortfarande fälla bilister med alltför tung högerfot om det anses vara "vårdslöshet i trafik".

I Japan har man gått en annan väg för att få koll på fortkörare. Vid ett besök förvånades jag över alla lastbilar med tre lampor på taket och förklaringen är att de tänds automatiskt när man överskrider olika fartgränser, vilket gör det omöjligt att smyga. Alla medtrafikanter, inklusive polisen, kan räkna hur många lampor som lyser på taket och avgöra hur mycket du ska betala i böter. Men olika länder har olika lösningar. I Dubai kan jag rekommendera hörselskydd om du ska köra för fort. Inte för att bilarna skulle väsnas speciellt mycket, men en ilsken signal i vår Toyota Land Cruiser varnade att hastigheten överskreds. Signalen växte i styrka ju fortare man körde och blev till sist outhärdlig.

Ford har fått stora rubriker för sin aktiva parkeringshjälp som tack vare tio ultraljudssensorer och en datorbaserad styrningsfunktion förenklar fickparkeringen. Systemet har överträffat förväntan och i Sverige väljer mer än var tredje kund att utrusta sin nyinköpta C-Max med parkeringsassistans. Men redan om några år kommer lösningar som får dagens hjälpsystem att framstå som gammalmodiga.

Ingenjörer vid Freie universitet i Berlin har lyckats styra en bil med enbart tankekraft. Föraren, i det här fallet en forskare, sitter vid ratten med händerna vilande i knäet. När hans hjärna tänker höger svänger bilen till höger och när han vill parkera svarar bilen med att fickparkera. Efter en längre teststudie anser sig forskarna ha bevisat att systemet fungerar och kan bli verklighet! Föraren förses med ett headset med sexton sensorer som mäter hjärnans aktivitet och informationen kopplas till en dator som känner igen hjärnans kommandon. Det kanske fungerar för forskare med superfokuserade hjärnor - men hur skulle bilen reagera med oss andra som har tusentals saker på gång i hjärnan samtidigt?

Facebook och andra sociala medier har förändrat vårt beteende på många sätt. Åtta av tio bilspekulanter kollar exempelvis med andra ägares erfarenheter innan de köper en ny bil och siffrorna har fördubblats på bara ett år. Det ger kunnigare kunder som vet vad de vill ha, något som borde vara uppskattat av bilförsäljarna. Men inte i Detroit - här klagar istället försäljarna på att de blir överkörda av kunder som inte lyssnar på deras säljargument.

I USA måste bilhandlarna nå en viss kvot varje månad och når man inte målet blir provisionen från GM, Ford eller Chrysler lägre. Det är alltså inte alls säkert att handlaren vill sälja bilen som du själv vill ha. Han eller hon lockas istället av att nå försäljningskvoten av en viss modell för att få maximal utdelning i lönekuvertet. Yahoo Autos söktjänst efter nya och begagnade bilar på nätet har därför kompletteras med en ny tjänst vid namn TrueCar.

Databasen ska ersätta flera mindre seriösa prislistor, vars prissättning styrs av branschen och därför anses som mindre tillförlitliga. TrueCar listar alla bilar som sålts i staterna under de senaste trettio dagarna. Spekulanter kan enkelt se hur mycket, eller snare lite, de ska betala för att köpet ska vara ett fynd. Resultatet är att flera återförsäljare tvingats pressa priserna sedan de blivit jämförda på nätet och vinnarna är alla amerikaner som går i bilköpartankar!

Läs mer om