Mycket mer än bara bilar

Ferrari tillverkar kaffemaskiner, Volvo nagellack, Porsche snowracers och Mercedes julgranskulor. Det fanns en tid då biltillverkarna höll sig till att tillverka just - bilar. Den tiden är dock förbi och istället satsar många på att sälja så mycket "skräp" som möjligt medan andra försöker testa sina "vingar" och ger sig in på okänt "vatten". Allt handlar i grunden om tre saker: prestige, pengar och popularitet.

Foto:

Krönika2013-01-21 07:06
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

BMW går som på räls
I Polen går BMW som på räls. Man skulle kunna tro att hemmanationen ligger i framkant, men så är inte fallet. Tyskarna har inlett ett samarbete med Siemens, vilket har resulterat i nya tunnelbanevagnar och det är i polackernas huvudstad Warszawa som de nya tågen kommer att rulla. Interiören ska vara rymligare och kantas av extra breda entréer för lättare av- samt påstigning och på så sätt minska köbildning. 97,5 procent av vagnarna är dessutom återvinningsbara. Snacka om att BMW går under jorden!

Ferrari är ute och cyklar
De prylar du inte hittar italienarnas berömda logga på, finns inte att köpa. Skämt åsido, men det mytomspunna bilföretaget har tillverkat allt från pennvässare till Formel 1-bilar och merförsäljningen har skjutit i höjden. Vissa hävdar bestämt att Ferrari är "ute och cyklar" och i det här fallet är det faktiskt sant. CX 50 är lika läcker som dyr (17 900:-) och den nioväxlade cykeln har begåvats med ultralätta material så som aluminium och kolfiber. Dessutom har Ferrari CX 50 hydrauliska skivbromsar, mikrofiber-sadel samt Continental-däck för optimalt grepp. Nu vill även vi ut och cykla.

Honda flyger fram
"Japaner, japaner, överallt japaner". Sven Jerrings berömda citat klingar lite extra då Honda nu bokstavligt talat flyger fram. Med en biltillverkning som rullar på och en motorcykelförsäljning som fått ordentligt med skjuts har japanerna fått tillräckligt med luft under vingarna för att lyfta från marken. HondaJet är deras senaste nyförvärv med plats för fem passagerare och planet drivs av två jetmotorer, vilket i sin tur resulterar i en maxhastighet på 778 km/h. De flesta instrument styrs med touchskärmar och "planen" är att locka stressade affärsmän som snabbt vill kunna ta sig till nästa möte. Tillverkningen sker i North Carolina och prislappen hamnar på runt 30 miljoner.

Jaguar har vind i seglen
Engelsmännen har vidgat sina vyer och ger sig nu ut på öppet hav. Jaguar Speedboat är riktigt läcker och den i ögonfallande designen har hämtat inspiration från D-type. Skrovet är tillverkat i glasfiber, däcket i teak och det finns tydliga drag som pekar på att båten designats för att uppmärksamma lanseringen av XF Sportbreak. Att ge sig in i båtbranschen ska ge bilförsäljningen ordentligt med vind i seglen. Lite märkligt kan tyckas då Jaguar Speedboat saknar just - segel!

Mercedes siktar mot stjärnorna
Mercedes siktar mot stjärnorna och den här gången gör tyskarna det med en specialbyggd helikopter. Eurocopter EC145 är utvecklad av företagets designcenter och bjussar på lyx i överflöd. Ombord finner vi plattskärmar, parkettgolv, svartvita lädersäten, mysbelysning och allt man kan tänka sig. Tack vare de praktiska fästanordningarna som finns placerade i helikoptern kan du även hiva in golfklubborna eller varför inte cykeln? Vad priset "landar" på är ännu inte fastställt men som bekant - behöver du fråga har du inte råd.

Peugeot slår en "båge"
Kan du inte välja mellan en ny sportvagn eller motorcykel? Ja, då är nya trehjuliga Peugeot 20Cup fordonet för dig. Den är nämligen varken fågel eller fisk utan något extremt mittemellan. Två personer sitter helt normalt och det krävs motorcykelkörkort - men upplevelsen är något i hästväg (förlåt) lejonväg. Under huven arbetar nämligen en fyrcylindrig turbomaskin på 170 hästar som ser till att flugviktaren på femhundra kilo får hisnande prestanda. Räkna med gott om vindrufs i håret!

Läs mer om