Någon annan får gärna göra jobbet åt oss

Vi lever i en tid när vi väljer att inte engagera oss.

Krönika2019-11-22 14:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under min uppväxt var jag aldrig en lovande fotbollsspelare. Snarare rent av urusel. Det enda som höll mig kvar var roliga vänner och otroligt lojala tränare som stod bakom mig och mina lagkamrater tre kvällar i veckan samt varje helg till matchen. Oavsett väder. Hur stor del av den personen jag är idag som påverkats av detta är omöjligt att veta. Tränarnas hundratals ideella timmar som de lagt på laget gör inget annat än imponerar på mig. Jag är dem evigt tacksam.

Därför fick jag ett ganska bryskt uppvaknande nyligen när jag satt på ett möte med fotbollsförbundet och pratade om hur svårt det är att få ideella ledare till fotbollen samt att allt fler föreningar lägger ner. Sveriges starkaste folkrörelse som vi är otroligt stolta över håller på att självdö. Det är ingen brist på ungdomar som vill spela eller personer som vill se en landslagstrupp i VM, men att stå i regn och snö varje vecka för att komma dit är inte så lockande. 

För mig är fotboll en så stor del av vårt lands själ. Föreningslivet när det är som bäst. Korv som kokas och säljs. Fullsatt på läktaren i varje litet samhälle i hela landet. Det skulle vara väldigt tråkigt om det tar slut på grund av brist på engagemang. 

På samma sätt ser jag intresset i våra demokratiska rättigheter. Vi är ett av de länder i världen som har högst valdeltagande och anses vara den ultimata demokratin. Demokrati är inte enbart rätten och skyldigheten att rösta, utan också rätten att få påverka och engagera sig. Faran är att vi, precis som i knattefotbollen, vill att saker ska fungera men någon annan får gärna göra jobbet åt oss. 

Under mina föräldrars uppväxt var en minoritet av länderna i Europa demokratier. Runt omkring oss idag är en majoritet av världens länder inte demokratier.

Det som är annorlunda under min levnadstid kontra mina föräldrars uppväxt är att vi aktivt väljer bort våra demokratiska rättigheter, vi väljer aktivt att minska vårt inflytande. Vi väljer att inte engagera oss.

Precis som knattefotboll i regnet väcker inte det här något enormt pirr i magen på de flesta av oss. Någon annan får gärna engagera sig politiskt så gör jag andra saker. Vår möjlighet att engagera oss, påverka och ha en röst är världsunik. Vad man väljer att säga med den rösten är upp till var och en, men att den finns är så otroligt viktigt.

Det är exakt det som demokrati innebär, engagemang och påverkan. Endast tillsammans kan vi förändra världen till det bättre