När liv mäts i pengar

Hur ofta bläddrar vi inte i tidningen och möts av rubriker som "krockade med lastbil - dog", "ung man omkom i mc-olycka" och "flicka dödad av rattfyllerist". Den ena tragedin avlöser den andra och på något sätt känns det som om de tragiska rubrikerna börjar bli vardagsmat. Jakten på nollvisionen känns avlägsen när man läser igenom kvällsblaskan och det är inte mycket som krävs innan olyckan är ett faktum!

Foto:

Krönika2012-09-24 04:05
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.


Det pratas mycket om hur krångligt det är att ta körkort men vi som befinner oss mer på vägen än hemma vet hur mycket (ursäkta uttrycket) "idioter" det finns ute i trafiken. Om de så kallade "riskutbildningarna" i körskolan gör någon nytta eller snarare är en kassako är svårt att sia om, men det kan ju knappast skada.

Frågan är om den ökande stressen i samhället kommer att leda till fler trafikolyckor? Telefonen ska vara som fastklistrad i handen under dygnets alla timmar och under tiden du kör till jobbet ska du hinna med att ta alla samtal, svara på sms och i vissa fall även kolla av dina mejl. Själva bilkörningen ska nästintill gå på autopilot eftersom det tycks vara det sista i raden av viktiga saker att göra under färden.

Att inte inse sin förmåga kan bara sluta på ett sätt och det i bästa fall raka vägen ner i diket. Att tappa kontrollen över bilen kan få förödande konsekvenser men dessvärre tycker många ungdomar att det är häftigt och stoltserar gärna med sitt misslyckande på Facebook. Den ena bilden avlöser den andra och kommentarerna haglar. Jag kanske inte "hänger" med, men när blev det coolt att inte kunna köra bil? Det sägs att man ska köra efter sin förmåga, men när förmågan är väldigt låg kanske man istället ska låta bilen stå.

Viltolyckorna fortsätter att öka och det verkar utan tvekan vara svårt att få bukt med problemet. En smidig och effektiv lösning är viltstängsel - fantastiskt tycker de allra flesta, dyrt tycker de som ska stå för kalaset och därför lyser de också med sin frånvaro på många håll i landet. Lösningen för att minska antalet viltolyckor är faktiskt inte viltstängsel som många av oss tror utan rådet från "experterna" är att lätta på gasen. Tja, eller så kan vi ju också sluta att köra bil helt.

Det sägs att liv aldrig kan mätas i pengar, men är det verkligen så? Olyckorna ökar, personskador uppstår och liv skördas. Det finns ett stort mörkertal när det kommer till viltolyckor. I fall där föraren väjt för ett djur och exempelvis krockat med en mötande bilist räknas inte denna som en viltolycka. Så mycket som var fjärde älgolycka syns inte i statistiken och tar vi istället rådjur så finns det ett ännu större mörkertal då åtta av tio olyckor inte finns representerade.

Du kan få siffror att säga vad du vill. Skulle det exempelvis göra något att en av alla tusentals människor dör i en trafikolycka? Statistiken kan få siffran ett att låta som en bra sak, men "en" är inte bra, "en" betyder något. Siffran kan vara din mamma, någons syster eller dotter. Det påverkar fler människor än bara "en". Statistiken kan dock hjälpa till att förebygga olyckor, kan hjälpa sjukvårdarna att ställa diagnoser och kan rädda liv utifrån den, så man ska aldrig säga att ett inte betyder något. 1 av 1000 kan vara du!

Läs mer om