Tänk till när ni döper era ungar!

Detta är en stilla uppmaning till alla som står i beredskap att ge sitt nyfödda barn ett namn. Lyssna nu på en gammal tant – och tänk till.

Tänk till när ni döper era ungar! Det är ett elände att behöva bokstavera sitt namn livet igenom.

Tänk till när ni döper era ungar! Det är ett elände att behöva bokstavera sitt namn livet igenom.

Foto: Mostphotos

Krönika2021-09-01 20:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns inget värre än att under hela sin levnad tvingas bokstavera sitt namn i tid och otid. Och det är många gånger kan jag lova.

Efternamnet är svårt att styra över. Själv har jag på brev och i olika register fått heta både Carina Klänning, Carina Gnälling och Carina Gynning. 

Men förnamnet har föräldrarna makt över. Istället för att tänka att ditt helt unika barn ska få ett helt unikt namn, ge det ett som folk kan stava till! Då sopar du undan ett helt onödigt hinder på en livsväg kantad av en massa andra hinder.

Din lilla ännu odöpta Hvile, Lowa, Smusha, Zarah, Börghe, Wila, Catzinka, Rüben, Cillian, Ludwigh, Elzie, Arzen och Margaux kommer att tacka dig om du tänker om.

Vad är det för fel på Olle och Elin – eller Carina?

Våra barn ska vara tacksamma för att Skatteverket stoppar de värsta stolligheterna. Som Farmor. Vilken allmän förvirring på släktkalasen det lett till. "Farmor behöver ny blöja. Hinner du?" "Nej, nu kräks Farmor igen!"

Och tänk när lille Tholle flyttar till Skåne och inser att namnet är ett etablerat skånskt dialektord för bajskorv. 

T-Rex är måhända ett roligt namn att kalla den busiga knodden där hemma, men kanske inte lika festligt när urdjuret ska söka jobb som kurator i framtiden.

Och tänk när stackars Lucifer prästvigs!

Ariel må vara lättstavat, men hur kul är det att genom hela livet påminna människor om smutsig byk och ett tvättmedel? (Den där sjöjungfrun i Disneyfilmen har faktiskt ett bäst-före-datum).

Nyligen överklagade ett par i Örkelljunga Skatteverkets avslag. De tänker kämpa för att deras son visst det ska få heta Putin.

Skatteverket har även stoppat namnet Superfastjellyfish. Superfastjellyfish Andersson. De kan lika gärna tatuera in "Körd" i pannan på den arma ungen.

Man kan ge sig attan på att namn som är populära nu, är stenmossiga sen. Och tvärtom. Som barn blev jag retad för mitt andranamn Ella. I dag är det tionde populäraste namnet. Tänk att man skulle bli trendig lagom till 60-årsstrecket.

Då har jag alltid tyckt att mitt andra mellannamn, Elisabeth, är bra mycket värre. Det låter som ett virus. "Usch, nu har jag fått en släng av Elisabeth igen. Bettan är inte att leka med."

Vissa månader är populära, som Maj (Maja) och Juni (June). 

Och artisten September har satt ljus även på den månaden. 

Född i november känner jag mig kränkt.

Ge mig en November Nilsson. Nu. En NN – det blir ju kul!