Ny fräck (b)låsning

Lagom till att du packar bilen full inför semestern kommer också varningssignaler om nya tjuvknep. Du tror att du låser bilen, men ett enda knapptryck räcker för att tjuven ska ta sig in. De flesta stressar iväg av bara farten och låser bilen med fjärkontrollen för att sedan rusa in på hotellet eller varuhuset. Det många inte tänker på är att tjuvarna ligger i framkant och att signalen som låser kärran lätt kan utnyttjas av andra.

Foto:

Krönika2012-08-27 04:05
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.


Dagens låssystem är så effektiva att man kan låsa bilen genom glas och inifrån huset. Samtidigt ökar risken för bilinbrott av teknikkunniga brottslingar. Tjuvarna har nämligen tagit hjälp av den senaste tekniken och med avancerad störningsutrustning så kan de slå ut signalen från din fjärrkontroll eller lagra krypteringen digitalt.

Se upp!
Bilen kan till och med blinka till, men det är inte säkert att den gått i låsläge. Signalen från störsändaren kan nämligen slå ut låskommandot från din fjärrdosa och om dörrarna inte låsts kan de enkelt öppnas av tjuvarna. Det är heller inte säkert att du lägger märke till dem som är intresserad av din bil då personer med antingen störsändare eller scannerutrustning kan stå så långt som 25 till 30 meter bort. När ägaren kommer tillbaka till bilen kan den vara länsad på sina värdesaker och eftersom tjuvarna låser upp bilen med elektronik lämnas inga synliga brytmärken. Så räkna med närgångna frågor från ditt försäkringsbolag när du ska förklara hur du blev av med dina värdesaker. Fortfarande gäller det gamla tipset: lägg dyrgriparna i bagageutrymmet och kolla att inget syns genom rutorna.

Fresta inte tjuven!Lämna inga värdesaker kvar i bilen, men tänk på att även en tom väska kan fresta inbrottstjuven.

? Eftersom nya bilar är svårare att bryta sig in i har också stölder av nycklar ökat. Så se till att ha bilnycklarna på ett säkert ställe och sätt absolut ingen bricka med registreringsnumret på knippan.

? Undvik att parkera på avlägsna platser, speciellt om det saknas gatubelysning. Välj istället en plats där det är mycket folk i rörelse eller ännu bättre ett bevakat parkeringsgarage.

? Se till så att du låst bilen ordentlig och känn på handtaget. Har du en bil där låset öppnas automatiskt när du närmar dig handtaget be någon gå fram och kolla om det är låst.

? Sist men absolut inte minst. Är du en av dom som programmerat in hemadressen i GPS:en? Tänk på att aldrig lämna den framme vid exempelvis flygplatsernas långtidsparkeringar. Tjuven stjäl först navigatorn som enkelt och smidigt guidar dem direkt hem till din bostad, där de kan fortsätta sin stöldturné ostört.

Läs mer om