Vi får ta nya tag och inte ge tappt

Om de rika länderna inte hjälper de mindre rika länderna med vaccin försvinner inte viruset och då spelar det ingen roll att västvärlden lyckats kämpa ner viruset inom de egna gränserna.

Första, andra, tredje... Det handlar om allas vår hälsa.

Första, andra, tredje... Det handlar om allas vår hälsa.

Foto: Johan Nilsson/TT

Krönika2021-12-21 16:31
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så kom då det besked vi absolut inte ville ha, men som uppenbarligen är nödvändigt. Nya striktare rekommendationer om hur vi ska göra för att begränsa den ökande smittspridningen. Och anledningen är det nya viruset, omikron, som av allt att döma muterat i Sydafrika och som sedan farit iväg för att snabbt försätta världen i ett nytt tillstånd av osäkerhet. 

I oktober skrev Utrikespolitiska institutets nättidning Utrikesmagasinet att knappt fem procent av befolkningen i Afrika blivit vaccinerade. I morse satt det en immunolog i SVT:s morgonsoffa och sa, om jag uppfattade henne rätt, att orsaken till den nya mutationen är att västvärlden inte delat med sig av tillräckligt mycket vaccin, vilket dels leder till att människor dör, med också att viruset kan fortsätta att mutera. Det handlar alltså inte enbart om att väst av ”vänlighet” ska dela med sig av vaccinet, det handlar lika mycket om att få stopp på viruset från att få möjlighet att fortsätta att mutera. För viruset känner som bekant inte till några gränser. 

I början på augusti skrev jag: ”[Men] de som väljer att inte vaccinera sig löper stor risk att bidra till att smittan fortsätter att spridas //… // De riskerar att bidra till att viruset får en möjlighet att leva vidare och då kanske muteras till något ännu mera smittsamt eller dödligt. Logiken går att överföra globalt. Om de rika länderna inte hjälper de mindre rika länderna med vaccin försvinner inte viruset och då spelar det ingen roll att västvärlden lyckats kämpa ner viruset inom de egna gränserna.”

Precis det har nu hänt. Den nya mutationen omikron upptäcktes i Sydafrika och har sedan spridit sig över världen och är den faktiska orsaken till att smittspridningen ökar i land efter land, att land efter land stänger igen. Vetenskapen är överens, det enda sättet vi kan få bukt med covid-19 är vaccination, iaktta försiktighet i umgänge med våra medmänniskor och att hålla ut.  

I augusti skrev jag också att det inte går att tvinga någon att vaccinera sig, varje människa har rätt att bestämma över sin egen kropp. I det här fallet handlar det emellertid inte enbart om den egna kroppen. Det handlar om allas vår hälsa och – återigen att inte tillåta viruset att få en möjlighet att mutera.