Ord för ord - så minns jag det olycksaliga året 2020

Årets ord: Corona. Covid. Pandemi. Avstånd. Handsprit. Smittspridning. Munskydd. Tegnell.

Krönika2020-12-09 20:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Årets tungvrickare: Statsepidemiolog. Sex statsepidemiologer i en munmask. Sex statsepidemiologer i en munmask. Sex stats . . . 

Årets paradox: Vi uppmanas nysa i armvecket och hälsa med armbågen. Sitter inte de två områdena onödigt nära varandra?

Årets larv: Gymnasieungdomar som menade att de inte fick chans att "träda in i vuxenlivet" för att de inte tilläts supa på lastbilsflak. 

Årets skönaste: Sommarens nakna kvällsdopp i den lilla skogssjön, bland skräddare och näckrosor.

Årets ögonöppnare: Jag opererade ögonen och bytte linserna bakom hornhinnan, till permanenta, multifokala linser. Nu slipper jag läsglasögon, se-på-långt-håll-glasögon, terminalglasögon och att i framtiden drabbas av grå starr. Det tog en kvart per öga. 

Årets hönshändelse: Av tre hemruvade ägg blev tre tuppar. Vi behöll den snyggaste och snällaste, Bosse. Han och gammeltuppen Bert sitter nu tätt ihop inne och sover. De nio hönorna sitter ute.

Årets flopp: Mitt ängsprojekt för hotade bin. Det blev skit. Bara en massa långa strån och knappt några blommor. Men åkersorkarna trivdes nog.

Årets lokalhjälte: När jag skulle klippa sagda "ängar" bröt åkgräsklipparen samman. Två gånger under en och samma helg dök sockengrannen Lars Brandow ut med sin jätteverktygslåda och fixade den, efter ett desperat nödrop i vår Facebookgrupp.

Årets matmani: Surströmming. Igen. Det blir bara godare och godare. För att ni ska välja rätt: Det hårda tunnbrödet ska innehålla ordet "gammeldags" och den bästa strömmingen återfinns i en blå burk. Smör, skivad potatis, hackade tomater, hackad rödlök, gräddfil och små, små bitar av firren.

Årets bragd: Under året har jag lyckats få en filippinska, en amerikanska och en venezuelan att inte bara äta, utan även gilla, surströmming. Det är jag stolt över. Närmar man sig inte surströmmingen med respekt och försiktighet lär man aldrig förstå dess gastronomiska storhet.

Årets modespaning: När män äntligen får visa lite hud bjuds vi på för korta byxor, ankelsockor och en decimeter torskblocksfärgad vrist.

Årets insamling: Riksdagsledamoten Hanif Bali samlade under en helg i december, via Facebook, in drygt två miljoner kronor till de två kidnappade tonårspojkar som under ett dygn i augusti torterades, våldtogs och begravdes levande på en kyrkogård i Solna. Sociala medier när de är som bäst.

Årets karl: Gubben. I alla väder, genom alla pandemier. Modig, rakryggad och varmhjärtad.