Orden som kostar liv

Hos oss diskuterar politikerna mobilförbud. För vilken gång i ordningen vet jag inte men att det ska leda någon vart verkar inte särskilt troligt. Här i USA vet man att det är bättre att agera och i flera delstater väntar fängelse om du ertappas med att sms:a bakom ratten. På ett år dödas nämligen över 3 000 ungdomar när de sms:ar och kör bil, vilket är lika många som bor i Munkfors eller Dorotea!

Foto:

Krönika2013-10-05 04:05
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.


Att "texta" som det heter i USA kräver fler liv per år än droger bland unga förare. Det har fått politikerna att visa hur allvarligt man ser på okoncentrerade förare som vinglar, tappar farten, missar rödljus och vållar dödsolyckor. Skulle du råka ut för en olycka under tiden det pillas med mobiltelefonen så får du räkna med samma typ av påföljd som vid rattfylleri. Det kan i sin tur resultera i fängelsestraff på upp till flera år, speciellt om någon skadas eller dödas.

Polisen kollar rutinmässigt om mobiltelefonen varit i gång sekunderna före en olycka och de har också rätt att beslagta bilen. Förarna får dessutom räkna med stora problem att hitta ett bolag som vill teckna ny försäkring när man grips för att ha sms:at och en tio timmars teorikurs i trafiksäkerhet är ett måste i de flesta delstaterna.

Medan droger och alkohol fortfarande dominerar olyckorna bland äldre så har mobilen blivit den ledande orsaken till olyckor i trafiken bland yngre. Därför väntar fängelse i flera delstater om polisen ertappar dig med att sms:a vid ratten och du behöver inte alls vara den som vållat olyckan. Bara det faktum att du använder mobilen i stället för att fokusera på ditt jobb bakom ratten räcker för att hamna bakom lås och bom.

"Påföljden måste kännas, annars är det ingen idé att ha regler och förbud" säger en polischef i Detroit. Samtidigt har alla trafikpoliser fått order att speciellt kontrollera att förbudet följs och skulle du ändå lockas av att sms:a och ertappas så får du åka polisbil till stationen med armarna i handbojor.

Nu återstår frågan hur långt våra svenska politiker är villiga att gå och hur allvarligt man ser på olyckor med sms:ande ungdomar? Är det dags att kriminalisera mobilen vid ratten även i Sverige? Är något parti beredda att kräva en påföljd som blir kännbar? Vi tycker kanske att den amerikanska modellen är extrem. "Lagom" är ju ett ord som vi ofta använder när det gäller vår svenska livsstil, ett ord som för övrigt inte existerar i staterna.

Amerikanarna ser nämligen framför sig hur en stad med 30 000 invånare utplånas på bara tio år - det är lika mycket folk som exempelvis bor i Ystad eller Karlskoga. Borde inte det räcka för att straffa mobilanvändare lika hårt som rattfyllerister? Det har ju visat sig att kombinationen sms och bilkörning är farligare än alkohol och bilkörning. Visst räddar mobilen många liv. Frågan är bara hur många den tar?

Läs mer om