Padelmin tycks ha bedarrat

Trendspana eller bli en kokt groda, sa någon. Om man sänker ner en groda i en gryta och sedan värmer upp vattnet successivt så anpassar sig grodan gradvis efter temperaturen, och låter sig till slut kokas, enligt fabeln.

Pandemin ligger och lurar. Nu återstår att se hur det går med padelmin.

Pandemin ligger och lurar. Nu återstår att se hur det går med padelmin.

Foto: Mostphotos

Krönika2022-06-15 17:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Och det vill man ju inte, så jag försöker hänga med min tid. När jag ids.

Ett sätt är att lyssna på "Jobbiga föräldrar" i P1. Där får man veta vilka konflikter dagens föräldrar brottas med. Som:

Hur länge är det okej att följa sitt barn via gps?

Vad gör vi åt att rika barn blir rånade på sina svindyra märkeskläder?

Måste barn läsa böcker? Räcker det inte att de läser på mobilen?

Jag känner mig som 300 år gammal på en planet i ett annat solsystem när jag lyssnar på programmet, där det avhandlas problem som inte ens existerade för 20 år sedan.

Tänk så "enkelt" vi hade det, vi som fick barn på 90-talet och tidigare. Innan varenda unge var uppkopplad större delen av dygnet och aldrig någonsin fick vara ifred.

När vi hade koll (nåja, till viss del i alla fall) på vad de sysslade med och när vi visste att de åtminstone inte blev trakasserade eller lurade på pengar när de befann sig hemma.

Jag har aldrig betraktat mig som en seriös trendspanare, men frågan är om jag inte har en födkrok där trots allt.

I en magsur krönika för ett år sedan skrev jag: 

"Behöver vi verkligen en padelhall per invånare i det här landet? Byggnaderna är ju skitfula. Vad blir det av dem när folk har tröttnat?"

2014 fanns det 14 padelbanor i Sverige.

2021 fanns det 3 500.

Nu läser jag att självaste padelpionjären i Sverige, Andreas Ehrnvall, befarar ett liknande scenario som i padelföregångarlandet Spanien där 70 procent av anläggningarna har gått i konkurs.

"Överetableringen kommer att sluta med förskräckelse. Jag tror att vi kommer se de första konkurserna redan i sommar", säger han till Göteborgs-Posten.

Så åter till frågan om vad det ska bli av padelhallarna, dessa bunkrar som förökat sig likt mördarsniglar.

Kan de bli jättegarage för elsparkcyklar den dagen vi förbjuder dem för att de är livsfarliga för både dem som åker och alla i dess omgivning?

Eller kanske tillfälligt klädlager för de hundratusentals kökshandduksrutiga skjortor som alla män bar för några år sedan, men som nu är ratade eftersom det är blommor och palmer som gäller igen?

Fast vid närmare spaning ser jag att det är skjortjackan som trendar. En sån där grov skjorta med två jättestora bröstknappfickor framtill.

Sån som Mao Zedong bar. Och som Kim Jong-un bär.

Huva. Klädmodespaning är nog inte min grej.