Priskrig utan fred i sikte

Att fylla bensintanken hör inte till de mer lustfyllda sysslorna. Räkneverket för vad jag ska betala går på högvarv medan antalet liter blir färre och färre för varje gång - tills nu. När jag rullar fram till pumpen har priset sjunkit till under 2 dollar/gallon, i nivå med 3,75 kronor litern. Nej, jag skämtar inte. Bensinpriset i USA har på bara några månader halverats och att tanka är numera rena nöjet.

Foto:

Krönika2015-03-11 05:05
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.


Amerikanarna har ofta klagat över höga bensinpriser och "pinan vid pumpen". Men inte nu längre - bensinpriset når nya bottennivåer, bilförsäljningen blomstrar och det skapar i sin tur fler jobb. Det största som hände under 2014 var utan tvekan att USA blev självförsörjande på olja och är därmed inte beroende av det "svarta guldet" från arabländerna.

Hittills har inga klåfingriga politiker passat på att höja bränsleskatten, något jag har för mig hänt hemma i Sverige när bensinpriset sjunkit. Men alla är inte glada över att man kan fylla tanken för 250 kronor. Miljövännerna klagar högt över att bilen används desto flitigare och att det blir mer avgaser.

Försäljningen av miljöbilar rullar på trögt och det är inte så konstigt när man hör jänkarnas resonemang: "med dagens bensinpriser finns ingen anledning att byta bort bensinmotorn". Istället passar man på att byta upp sig och hoppas att den billiga bensinen ska vara i många år. Pickuper med vinkelåttor från Ford och Chevrolet är hetast och tillverkarna klarar inte efterfrågan. På vissa modeller är det flera månaders väntan.

Mest inspirerande på det personliga planet under 2014 har också med bilar att göra och allt startade med ett mail från en av våra CNP-läsare. Killen var genuint bilintresserad och undrade om jag hade möjlighet att vara vigselförrättare åt honom och hans käresta. De ville nämligen gifta sig i en Ford Mustang på en vit sandstrand i Florida.

Sedan dess har det blivit flera svenska par som lovat att älska varandra i nöd och lust framför mig. Några har just träffats, är blixtkära och vill vigas direkt medan andra har levt tillsammans i många år och tycker att det är dags nu när tonåringarna flugit ut. Flera par har haft bilintresset gemensamt och man träffades för första gången på någon bilträff. Några passar dessutom på att köra tvärs över kontinenten och uppleva Route 66 som bröllopsresa efter vigseln.

Själv funderar jag på att förverkliga min bildröm under 2015. Nämligen att köpa en Dodge Viper med 10 cylindrar och över 400 mullrande hästkrafter under huven. Oljebolagen spår att den billiga bensinen ska finnas minst ett år till, så varför inte slå till nu? När priset på soppa skenade i höjden för några år sedan fick man nästan inget för inbytesbilar med V8:or och försäljningen av bränslesnåla fyror gick i taket. Nu är det precis tvärt om. Sportbilar med stora motorer börjar få sitt värde tillbaka och då gäller det att hänga på.
Vi ses vid macken!

Läs mer om