Sablar sicken extrem sommar!

Om jag ska våga mig på en sommarspaning för 2023 så sammanfattas den med ordet EXTREM.

Är det bara jag som börjar bli gammal eller var sommaren 2023 extrem?

Är det bara jag som börjar bli gammal eller var sommaren 2023 extrem?

Foto: Bildbyrån

Krönika2023-08-23 18:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Extrem upprustning.

Mitt under brinnande krig i Ukraina och accelererande hotbild mot Sverige meddelar svenska försvaret att de ska rusta upp för 50 miljoner kronor. Med klusterbomber och AI-drönare? Nej, med 4 000 sablar.

Va, ska vi börja kriga som härjande mongoler och tatarer på 1300-talet? Nej, de sablar som används vid högvakt, parader och ceremonier behöver bytas ut, visar det sig.

Kanske aningen olycklig tidpunkt för torgförandet av denna "upprustning"... 

Extrem infantilisering.

Mitt i radiokanalernas musikutbud kommer då och då reklam där ungar med förnumstig röst pratar om allt ifrån bilförsäkringar till hemlarm: "Min pappa säger att alla kloka villaägare bör..." osv. 

Tycks vara en ny trend. Under fotbolls-VM begav sig radio- och tv-journalister till städernas storbildsskärmar och lät efter slutsignalen barn recensera matchen.

Nej, jag är inte barnhatare, men en och annan vuxen kommentar om landslagets insatser hade inte suttit i vägen.

Extremt elände.

Snälla, inte en enda sommarpratare till som i 90 minuter ältar sin eländiga barndom eller sina ätstörningar! Ju eländigare berättelser desto fler följare i sociala medier och desto mer annonsintäkter. Är det vad det handlar om?

Dessutom är deras livsberättelser inte ett dugg eländiga om de har lite perspektiv och höjer blicken ovanför den obefintliga valken på den egna magen. Ta för jösse namn befälet över rodret på er livsskuta någon gång!

Extremt väder.

Ja, medier ska rapportera om extremväder. Men vad är egentligen extremt? Tre dagars ihållande regnande i augusti? Temperaturer över 35 grader i Sydeuropa i juli?

Om precis varenda avvikelse och regndroppe beskrivs med domedagsrubriker finns inga ord kvar när det verkligt extrema inträffar och det gagnar inte klimatet. 

Tvärtom. Då finns risk att inte bara vägar sköljs bort, utan också precis all tro på att utvecklingen går att vända.

undefined
Strumpor i sandal. Plötsligt okej om rätt kön bär det.

Extrem modesväng.

I decennier har gubbar med strumpor i sandalerna hånats. Nu har trendkänsliga hipsterbrudar vita tubsockor i sina Birkenstock – och att visa tårna är ute. 

Extremt käbbel.

Jag är så trött på tyckandets drama queens. Istället för att diskutera hur akuta problem kan lösas käbblas det om hur andra har uttryckt sig om problemet och på Twitter (numera X) kallar man varandra "äckliga", "fascister", "rövhål" och "idioter". 

Jag säger som morfar: Låt de tre största partierna bilda en samlingsregering som i det akuta läge vi befinner oss kan fatta långsiktiga beslut för landet.