Ska vi fira jul ihop du och jag?

I dag är jag med dig som sitter ensam. Och det är ju väldigt många som gör det, detta märkliga pandemiår som vi snart lägger bakom oss.

Bosse var lite svårfångad. Kanske trodde han att han skulle bli coq au vin så här till jul. Men vi skulle ju bara ta ett trevligt julkort. God jul från oss!

Bosse var lite svårfångad. Kanske trodde han att han skulle bli coq au vin så här till jul. Men vi skulle ju bara ta ett trevligt julkort. God jul från oss!

Foto: Frida Glenning Ströberg

Krönika2020-12-24 11:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Man kan vara ensam och man kan känna sig ensam. Värst är nog att känna sig ensam – trots sällskap. 

I dag hoppas jag att du inte känner dig ensam, även om du är det.

Jag hoppas att vetskapen om att väldigt många fler sitter ensamma, och så att säga delar ensamheten, kan bidra till en mindre ledsam känsla. Du är inte ensam.

Min jul blir märklig. Alla vanliga bestyr är lagda på hyllan. Barnen har jag uppmanat att göra det som blir minst stressigt för dem, att jag inte blir besviken om de inte är hos mig. Julen är för kort för dåliga samveten.

Vi är några stycken som ska träffas på dagen, tända eldar ute, sitta på fårskinn och äta lite julig plockmat på små pinnar. Det går ju utmärkt med både köttbullar, prinskorv och sill.

Mamma ska göra små ansjovispajer som man äter i näven. Hönsen ska få majs och katterna tonfisk. Ett par timmar härdar vi nog ut. Sen åker de. 

Då blir det Kalle Anka, tv-traditionen som är lika gammal som jag själv. Till Kalle äter jag pepparkakor med Gubbens ädelostblandning. Rör ihop en sån där trekantsost med gräddfil eller creme fraiche och lite fikonmarmelad. Mycket godare än den på tub.

Karl-Bertil Jonssons julafton är också ett måste. Men den här julhelgen blir det nog mer tv än vanligt. Det ser jag fram emot!

Jag hoppas att du, dagen till ära, har tillgång till det allra godaste du vet i mat, snacks- och dryckesväg.

Bulla upp allt runt favortitplatsen framför tv:n och tänd en massa ljus. Det ska jag göra. Du är inte ensam.

Jag tror jag värmer upp julafton med att se om Luciafirandet från Jukkasjärvi på SVT Play. Det är det vackraste firande jag sett. Vet inte vad som for i mig, men tårarna rann under den timmeslånga sändningen. Så otroligt vackert och stämningsfullt paket. Om du inte sett, gör det!

Här går jag emellan med min specialare: det där orange, hårda julbrödet i färdiga rektanglar, Gubbens hemkokta skinka, rödbetssallad och tunt skivad slanggurka.

Årets julkalender Mirakel är också en tv-höjdare. Titta på den om du missat alla 24 avsnitt och tror att det bara är barn som har behållning av den. Kom, vi kollar ihop. Du är inte ensam.

Om du har tillgång till TV4 Play, titta på "Jul med Ernst". Jag skulle aldrig göra hans krångliga, men oftast fina, juldekorationer. Hans recept däremot är desto mer användbara och finns att hitta på köket.se. 

Men man behöver inte göra dem heller. Se och lyssna på karln bara. Han är faktiskt mysig och det är så mycket stämning och dofter i hans julstök att det sipprar ut från tv-rutan och ringlar sig fram till din näsa. Och till min och till alla andras. 

Dessutom är han också ensam. Det är bra tänkt av programmakarna. Med många synliga ensamma blir man själv mindre ensam. Så är det ju! 

Jag har till och med fått aviga Gubben att inse Ernsts mysfaktor (årets bedrift) och han har gjort både hans inlagda strömming med äpple och hans bredbara leverpastej med konjak, tranbär och pistagenötter. Himmelskt god!

Efter pastejen dukar jag upp lite goda ostar, med hemgjord lemon curd som inte blir så förfärligt söt som den köpta. Mejla om du vill ha receptet. Jag håller koll i mobilen. Du är inte ensam.

Genom kvällen är det mysfarbrorn nummer ett, Lars Lerin, som håller oss i handen. Lämpligare val ett år som detta får vi leta efter. Vi sitter lite extra utspridda i år bara, men runt samma lägereld.

GOD JUL, kära läsare. Var du än befinner dig.

Du är inte ensam.

.
.