Smile! You?re on Dashcam

Den unga killen vid ratten är chanslös. Han lägger all sin tyngd på bromspedalen men det hjälper inte, det är redan försent. En mötande bilist gör att det är omöjligt att väja undan och olyckan blir istället ett faktum. Förskräckt ser han den lilla hundvalpen som rusat ut framför bilen försvinna in under fronten för att sedan krossas av de stora hjulen. Sekunden senare blir allt tyst.

Foto:

Krönika2013-07-02 04:05
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.


Förtvivlad öppnar han dörren och ser den döda valpen. Ingen människa syns till och jycken saknar halsband. I tredje huset han knackar på öppnar en man, till synes ovetande om att hans hundvalp smitit ut. Uppskakad berättar tonåringen om olyckan för att sekunden senare bli utskälld och hotas med polisanmälan av hundens husse.

Här skulle storyn sluta om det inte vore för filmkameran i min sons bil som har registrerat hela förloppet. Via bilens WiFi kopplar han kameran till sin mobilapp och spelar upp hela händelseförloppet i realtid för hundägaren. Bildkvalitén är förstklassig och i HD-upplösning får husse se sin Chihuahua springa ut precis framför bilen och den chanslöse föraren.

Ilskan rinner av hundägaren i takt med att han förstår att 18-åringen vid ratten faktiskt var oskyldig, och kan bevisa det med en filminspelning. Av filmen framgår att bilens fart var måttliga 30 mph och att det inte var fråga om nonchalans av en omdömeslös tonåring. I polisbilar är tekniken mer regel än undantag och eftersom priserna sjunkit så har "dashcam-trenden" börjat erövra hela USA.

Många oroliga föräldrar monterar in den behändiga filmkameran vid backspegeln. Kanske för att övertyga sig om att ungdomarna följer trafikreglerna, men kameran kan också bevisa förarens oskuld. Utan filmkameran hade Vincent varit chanslös när den ilskne hundägaren gick till offensiv och hotade med polis. En ung kille har av naturliga skäl ofta oddsen emot sig i trafiken, även om han är oskyldig.

Med högsta HD-kvalité lagras allt som sker framför bilen på ett 32 GB stort minneskort med plats för 10 timmars film. När kortet är fullt fortsätter inspelningen samtidigt som de äldsta filerna raderas. Kameran får matning av bilens elsystem och registrerar allt när tändningen är påslagen och prylen är knappt större än en fet cigarr. Men packad med smart teknik som GPS och WiFi, mikrofon och högtalare är den klart mer hälsosam. Föräldrar monterar in kameran i tonåringens bil för att underlätta bevisfrågan vid en olycka och ett annat starkt skäl att köpa en "dashcam" är att försäkringsbolagen i många fall sänker premien för unga förare.

Linsen som ser allt framför bilen anses ha en lugnande påverkan på körstilen, men den kan också ha andra fördelar. I flera fall har dessa kameror friat förare som stoppats av polisen för påstådda brott. Vad kan då vara bättre än att ha rörlig film på allt som sker? Då blir det aldrig något snack och filmsnutten kan fria dig när ditt ord står mot polisens. Familjens artonåring hoppas mest på att något häftigt ska hända som är värt att lägga upp på YouTube eller sälja till den lokala TV-stationen. Efter Vincents intermezzo med hunden har också jag skaffat en kamera till min bil. För man vet ju aldrig vad som väntar runt nästa gathörn.
Smile! You?re on Dashcam.

Läs mer om