Stulen identitet

Den kom som ett brev på posten. I kuvertet låg en räkning om obetald trängselskatt och summan var inte på mer än ett par tior. I brevet kunde man tydligt läsa att om skatten inte betalas in i tid påförs en tilläggsavgift på femhundra kronor. Avgiften avsåg ett besök i den kungliga huvudstaden, men kruxet var att bilen aldrig befunnit sig i Stockholm. Det här var dock bara början på en tidskrävande och dyr karusell.

Foto:

Krönika2014-08-27 04:05
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.


Oron över alla räkningar som dimper ner i brevlådan börjar bli påtaglig och trängselskatten har nu fått sällskap av parkeringsböter. Att få nummerplåten stulen har blivit ett allt vanligare fenomen och den som har råkat ut för det vet vilket helvete som väntar.

Får du plånboken stulen kan du spärra alla dina kort, men så fungerar det inte med en nummerplåt. I många andra länder är det möjligt att byta registreringsnummer, men i Sverige är det nästan omöjligt. Det går inte att spärra en regskylt. Bilens nummerplåt kan med andra ord användas om och om igen vid felparkeringar, vägtullar och smitningar från bensinmackar. Det kan låta lite drastiskt, men har du "tur" så används bara plåtarna vid ett rån och sedan kasseras dom av tjuvarna.

Råkar man ut för att få bilens identitet stulen ska man först betala boten, sedan bestrida den. Du får med andra ord ligga ute med pengarna i hopp om att kunna bevisa din oskuld. Med lite flyt sitter plåtarna på ett helt annat fordon, men dom kan lika gärna sitta på en bil av samma årsmodell och ha samma kulör som din egen bil. Då kan det vara bra att ha något utmärkande drag som exempelvis extraljus.

Du får inte köra din bil utan registreringsskyltar och det räcker inte med att ta en kartongbit där du textat bokstäver och siffror, utan du får lov att åka till närmsta polisstation och kvittera ut tillfälliga skyltar. Annars riskerar du att åka på dyra böter, så det bästa är att beställa nya så fort som möjligt. Detta gör du hos Transportstyrelsen och de kostar 90 spänn styck. Det ständigt växande problemet har också gjort att företag nu kommit med stöldsäkringskitt bestående av bland annat en speciell silikon som gör att nummerplåten sitter som gjuten och på så sätt gör det betydligt svårare för tjuven att bara rycka bort skylten.

När det gäller trängselskatten i Stockholm så hamnar till slut det stulna registreringsnumret på en bevakningslista. Detta sker efter att du har fått rätt vid två överklagade. Vill man vara på den säkra sidan kan man alltid börja föra körjournal i bevissyfte och på så sätt är det enkelt att veta vart du och bilen befann er vid det aktuella tillfället.

Läs mer om